Quantcast
Новини Пловдив » България » Доц. Кунчев: Следващите 2-3 седмици ще е последният пик, клиничната картина вече е друга
COVID-19 България Важно Здраве

Доц. Кунчев: Следващите 2-3 седмици ще е последният пик, клиничната картина вече е друга

Доц. Ангел Кунчев, снимка БНТ

Последният връх, който трябва да минем е в следващите 2-3 седмици. След това се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за разпространението на коронавируса в страната.

Той цитира прогнозите на учените, че в началото на 2022 година COVID-19  ще се превърне в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон. „Няма да е страшен и няма да умираме масово от него“, уточни доц. Кунчев.

По думите му, в момента данните са лоши, увеличението е значително. Той допълни, че това не е изненада, защото в Европа същото се наблюдава от около месец, там около 60% от случаите са английски вариант на коронавируса.

Доц. Кунчев обясни, че на този етап е по-добре мерките да са локални, защото разликите са много големи. Спирането на плановия прием в болниците се е наложило заради нуждата от легла.

По отношение на отварянето на ресторантите и заведенията, главният държавен здравен инспектор  беше категоричен, че рискът там е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина.

„Знам колко боде в очите фактът, че ограничаване дейност в болници, пък работят заведенията. Вълната в Кюстендил започна при затворени заведения и ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже. Да, някакъв ефект ще има, и там се правят контакти, но ако хората действат интелигентно, умно, ако посетят заведението само да се нахранят, ако не са 15 души в голяма компания, рискът е абсолютно сравним с много други места – и в офиса, и на улицата, и в транспорта, и в магазина“, каза той.

Според него, характеристиките на вируса от октомври – ноември са се променили. Той се предава по-лесно и вече е променена клиничната картина.

„През октомври, ноември, декември, ако някой ми кажеше, че има хрема, веднага му казвам, че това не е ковид. Сега напротив, започва като типична хрема – запушен нос, гърло, кашлица, дразнене“, обясни доц. Кунчев.

По думите му има и промяна във възрастовите групи – 20% от новите случаи са под 19 години, вече има разпространение на вируса и в детски градини и в училища.

„Не е ключовото в това да затваряш, да забраняваш, да контролираш – ключовото е осъзнаването, че не е свършил проблемът, защото в обществото се е създала една такава настройка, че всичко е приключило – но за съжаление, още не сме се справили с ковид“, каза той.

Нигерийският вариант на коронавируса не е засичан у нас до момента. В началото на седмицата се очакват резултатите от едно голямо изследване с 600 проби, които са с по-особено протичане, с по-особени данни от изследванията, следователно има съмнения, че това са варианти, различни от класическия.

„Промените в няколко аминокиселини в белтъците на шиповия протеин, който е в повърхността на вируса, може да доведе до това, ако сте преболедували и имате имунитет, той да не ви пази, ако сте имунизирани и ваксината не покрива тези промени, да не действа, с други думи, започваме от 0, което е ужасно. Но това е най-лошият сценарий“, уточни доц. Кунчев.

Според него, зараза влиза и от Занзибар, но не в големи размери, тъй като по принцип африканските страни не са водещи по заболеваемост.

Прогнозата на доц. Кунчев е, че след два месеца в имунизационните пунктове ще има всякакви ваксини. „Дай Боже, да се спазват уговорките, но за месец март 480 000 дози ще пристигнат в България, през април – към тях ще се добави новата ваксина на „Джонсън“. Ако голямата армия на общопрактикуващите лекари се включи адекватно, ние им осигурим ваксини, и всеки лекар по 10 ваксини да прави на ден, това са 40 000 дози на ден. Ние можем да правим и до 100 000 дози на ден, стига да ги има“, категоричен беше главният държавен здравен инспектор./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...