Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Николай Габровски: Над 90% от новите случаи на COVID-19 са с британския вариант
COVID-19 България Важно

Проф. Николай Габровски: Над 90% от новите случаи на COVID-19 са с британския вариант

Проф. Николай Габровски, снимка bTV

Има явна тенденция за покачване на случаите на COVID-19, затова се взе решение за спиране на плановите операции и прием. Това заяви пред bTV проф. Николай Габровски, зам.-директор по лечебната дейност и началник на Клиниката по неврохурургия в „Пирогов“.

По думите му втората вълна на заразата е показала, че при пикове има рязка ескалация на заразените. Той даде пример, че от 3-4% положителни случаи на ден – за няколко седмици процентът е достигнал близо 18. Той обясни, че в момента 90% от новозаразените са с британския вариант на COVID-19.

В „Пирогов“ малко повече от половината от COVID леглата са заети. Опитът ни показва, че веднъж тръгнали случаите , ескалацията е относително бърза.  Британският щам преобладава, преди няколко месеца имаше отделни случаи, в момента над 90% от случаите са с този британски щам, той се разпространява по-активно, каза проф. Габровски.

Попитан защо на този фон мерките у нас бяха разхлабени, той отговори, че рестрикциите отпадат постепенно и в области, където хората имат какво да правят. Проф. Габровски обясни, че е въпрос на личен избор дали някой ще отиде на заведение или в търговски център.

„Животът трябва да продължи. Отдавна говорим, че всички страдаме от тази изолация. В момента се търси баланс между тези мерки и един относително нормален живот. Моят призив е, все пак, да бъдем отговорни4, каза той.

По думите му организацията по имунизирането у нас е добра, но е ограничена заради малките количества ваксини, с които разполага страната ни. Той беше категоричен, че скептицизмът по темата значително е намалял и българите са се убедили в нуждата от препаратите срещу заразата.

Проф. Гебровски посочи, че възрастните хора ще минават с предимство за имунизация в „зелените коридори“, но след като има достатъчно количество ваксини.

„Нашият опит в „Пирогов“ от записването на часове, показва, че има проблеми, хора идват много по-рано, притеснени дали ще има ваксини. По този начин се създава възможност за струпване на хора. Други подхождат безотговорно и идват по-късно или на следващия ден, а имат претенции за записан час,  уточни медикът./ПловдивПрес

Още новини по темата

Броят на заразените скочи рязко – 3004 само за денонощие, 65 са жертвите на COVID-19

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...