Quantcast
Новини Пловдив » България » Само в ЕС: Пътуваме зад граница с изтекли шофьорски книжки
България Важно

Само в ЕС: Пътуваме зад граница с изтекли шофьорски книжки

Снимката е илюстративна

Ще можем да пътуваме зад граница с изтекли шофьорски книжки през следващите месеци. Това обаче важи само за страните от Европейския съюз.

Причината е удължаването на валидността на шофьорските книжки заради COVID пандемията, което е по европейски регламент и е в сила за всички страни-членки.

Ако решим да прекараме лятната си почивка например в Гърция и да шофираме до там кола, ще можем да минем през границата с изтекла шофьорска книжка. Европейският регламент позволява това, съобщи БНТ.

„Регламентът е приложим във всички европейски страни, така че следва тази възможност да следва да се осъществи от гражданите, но тук обръщам внимание, че е само за членките на ЕС, каквато е и България. За тези, които не са членове на ЕС, регламентът не се отнася“, каза инспектор Петър Стоянов от отдел „Пътна полиция“ – ГДНП.

С 10 месеца ще бъде удължен срокът на валидност на шофьорските книжки, които са изтекли или предстои да изтекат в периода между 1 септември 2020-а и 30 юни тази година.

„Т. е. ако на 30 юни изтече едно свидетелство 2021 година, неговата валидност ще продължи до 30 април 2022 година“, обясни инспектор Петър Стоянов от отдел „Пътна полиция“ – ГДНП.

С шест месеца пък се удължава валидността на книжките, чиито срок вече е бил удължен веднъж през миналата година и е изтекъл или ще изтече до 30 юни. От удължаването се възползват предимно хора, които избягват да излизат и да се редят пред гишета по време на пандемията, разказват полицаи.

Въпреки че валидността на шофьорските книжки е удължена, има много хора, които държат да ги подменят в срока, който е записан в техните документи.

С европейския регламент са запознати пътните полицаи по места и те няма да глобяват заради изтекли шофьорски книжки, докато не изтече допълнително даденият срок./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...