Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » Д-р Ангел Пенев, кардиолог в МБАЛ „Медлайн“: След белия дроб COVID-19 засяга най-тежко сърцето
COVID-19 Здраве Пловдив

Д-р Ангел Пенев, кардиолог в МБАЛ „Медлайн“: След белия дроб COVID-19 засяга най-тежко сърцето

Болница "Медлайн".
Болница "Медлайн".

Инфекцията COVID-19 има  неблагоприятни ефекти върху сърдечно-съдовата система,  което се оказва сериозен проблем, казва кардиологът от МБАЛ „Медлайн“ д-р Ангел Пенев. При висок процент от хоспитализираните пациенти с коронавирус се диагностицират  сърдечносъдови усложнения, които са причина за около 40% от всички смъртни случаи, цитира медицински проучвания специалистът.

Рискът е по-висок при хора със съпътстващи сърдечни и белодробни заболявания, захарен диабет, наднормено тегло, напреднала възраст и др., но усложнения се наблюдават и при  пациенти, които не са боледували преди инфекцията.

Вирусът може да увреди както мускулните, така и клетките на проводната система на сърцето, в резултат на което се появява сърдечна недостатъчност както и ритъмни нарушения.  Пациентите се оплакват от умора, сърцебиене и/или прескачания на сърцето, гръдна болка, повишен вариабилитет на стойностите на артериалното кръвно налягане, които могат да се изявят по всяко време на денонощието. По-редки са острият коронарен синдром, тежкият миокардит или белодробният тромбоемболизъм. Като последица от COVID-19 се наблюдава често обостряне на налична застойна сърдечна недостатъчност или  друго хронично  заболяване, което се дължи на факта, че освен сърцето и белия дроб болестта засяга и други органи, казва д-р Пенев.

Степента на увреждане зависи от заразяващата доза на вируса, имунния отговор на пациента и наличието на съпътстващи заболявания. При усложнения от инфекцията е много важно терапията да не се отлага и пациентът да потърси помощ при специалист, за да се вземат мерки за диагностициране и на кардиологичния проблем. След преглед специалистът назначава изследвания, а след това при необходимост и адекватно лечение. При някои пациенти се налага по- продължително проследяване, лечение или рехабилитация, отбеляза кардиологът. Негативните ефекти върху организма не се ограничават само в периода на острото боледуване, но и след инфекцията – възможно е до продължават повече от 12 седмици. Това може да се наблюдава както при тежко болни така и при пациенти с по-леки симптоми.

Лекарят препоръчва след преболедуване от COVID-19 пациентите да бъдат активно наблюдавани и при проблем да търсят квалифицирана медицинска помощ.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...