Quantcast
Новини Пловдив » Важно » След 12 години вдовец осъди болница за смъртта на жена си
Важно Градът Съд и Прокуратура

След 12 години вдовец осъди болница за смъртта на жена си

Петър Калайджиев
Петър Калайджиев

Ваня ДРАГАНОВА

Близо 12 години след смъртта на жена си пловдивчанинът Петър Калайджиев доказа, че тя е резултат от лекарска грешка, и осъди болница „Селена“. Делото продължи години, като мина първо през Окръжния и Апелативния съд в Пловдив, след това ВКС го върна за ново разглеждане на втората инстанция. През юли 2020 г. Пловдивският апелативен съд призна, че смъртта на Станка Калайджиева е настъпила заради неправили действия на екипа, която я е оперирал, и постанови, че болницата трябва да изплати на съпруга ѝ обезщетение от 150 000 лв. От болницата обжалваха отново, но този път Върховният касационен съд не допусна ново разглеждане на делото с окончателно определение, което слага край на процеса.

Станка Калайджиева умира на 20 ноември 2009 г. при операция за премаване на миома преди процедура за оплождане инвитро. Оперира я д-р Здравко Минев, чиято пациентка жената е от години. Това не е първата нейна операция за премахване на миомен възел, но този път интервенцията се развива зле. В хода ѝ  се извършва вливане на 2,5 литра разтвор от сорбитол/манитол. В един момент пулсът на жената пада до 50 удара в минута, а кръвното й налягане  – до 90/45.  На Станка Калайджиева е инжектиран адреналин, включена е и на апарат за  изкуствено дишане, но това не помага. После е транспортирана в Спешното отделение на Университетската болница «Св. Георги», но там  умира.

След смъртта ѝ прокуратурата започва разследване  за смърт в резултат на лекарска грешка, но то е прекратено и така Петър Калайджиев завежда гражданско дело срещу болницата. То протече с обрати, при един от които Петър Калайджиев  беше осъден да плати на болницата над 12 000 лв.  съдебни разноски. В крайна сметка обаче той спечели и съдът призна, че причина за кончината на съпругата му е липсата на адекватен контрол над отработените течности по време на операцията, довела до белодробен и мозъчен оток.

Още

Нов обрат по делото за смъртта на пациентка в болница „Селена“, Апелативният съд призна лекарска грешка
Пловдивчанин осъди болница „Селена” за смъртта на жена си

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...