Quantcast
Новини Пловдив » България » Министър Ахладова: Министерският съвет няма как да спре да функционира по време на предизборна кампания
България

Министър Ахладова: Министерският съвет няма как да спре да функционира по време на предизборна кампания

Десислава Ахладова
Десислава Ахладова

Във връзка с твърденията за нарушения на Изборния кодекс, които чухме днес от страна на БСП, искам да разясня, че разпоредбата на член 161, алинея 5 от Изборния кодекс много ясно казва, че министър-председателят, министрите, народните представители, президентът и вицепрезидентът през време на кампанията не излизатв служебен отпуск, било то платен или неплатен, тъй като не могат да делегират своите правомощия на други лица. Това каза министърът на правосъдието Десислава Ахладова по време на извънредно изявление на ГЕРБ в централата на партията.

Няма как Министерски съвет да спре да функционира по време на предизборна кампания и затова Изборният кодекс е аправил изключения, подчерта тя.

За всички други членове, които не са в тази група, важи изискването, че те са задължени в предизборната кампания да ползват служебен или платен годишен отпуск. По време на меропритиятия членовете на кабинета са задължени да са в един ден платен отпуск. Но няма как да функционира Министерски съвет в случаите, в които целият Министерски съвет е излязъл в отпуск. Така че смятам, че тези твърдения не отговарят на истината, заяви правосъдният министър.

По-рано днес на брифинг от БСП обявиха, че подават жалби до Централната избирателна комисия и до СЕМ заради поведението на премиера Бойко Борисов в предизборната кампания. Христо Проданов заяви, че очаква от институциите Борисов да бъде наказан, че погазва законите на страната и това да престане.“Ще ви припомня, че по инициатива на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ Народното събрание беше разпуснато в предизборната кампания именно за да не може парламентарната трибуна да става арена на политически и предизборен сблъсък. В този смисъл не му прави чест на министър-председателя, използвайки служебното си положение и обществения ресурс да прави предизборната кампания за сметка на народа и раздавайки пари зад гърба на парламента“, каза той.

За обвиненията, че пари се раздават от джипа на премиера, министър Ахладова обяви: „На Министерски съвет министрите решаваме къде и кога да отидат тези средства. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...