Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Кантарджиев: В топлото време COVID-19 ще намалее, преболедувалите да се ваксинират с една доза
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Кантарджиев: В топлото време COVID-19 ще намалее, преболедувалите да се ваксинират с една доза

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев

В топлото време вирусът ще намалее и мутациите няма да се задържат толкова в обществото. Преболедувалите е достатъчно да бъдат ваксинирани с една доза, като съветвам това да е есента. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

Според него ходът на пандемията обикаля 2 години, след което  коронавирусът има вероятност да придобие сезонен характер. „Може да е най-силен в края на есента и началото на зимата, малко преди грипа и да придобие ендемичен характер. Това означава малки групи от болни хора, но с по-дълга продължителност. Ще се явява в отделни колективи, семейства и групи в следващите години, но няма да има пандемичен характер. Тогава може да се ваксинираме като за грип“, обясни проф. Кантарджиев.

По думите му 85% от хората спазват мерките, 10% не ги спазват от неразбиране и неглижиране и 5% го правят нарочно и напук.

„Нито бразилската мутация, нито южноафриканската, нито нигерийската, които са две мутации, ги няма в нашата страна. Има го само британският щам, в последната седмица в Кюстендил, Сливен, и Бургас над 85% от циркулиращите вируси са от британския щам“, обясни той.

Той е категоричен, че всички мутации се покриват от ваксините, с изключение нигерийската от декември месец, която се изкарва по-леко. “ При нея човек кара по-леко, може да не постъпи в болница, но ще има температура, гърлобол и аденамия в рамките на седмица до 10 дни. Ако се появят нови мутации, компаниите са готови в рамките на месец така да пригодят ваксините, че да отговарят и на последните мутации. Ако се появи нова мутация, която не се покрива от ваксините, ще ни се наложи есента да правим друга ваксина“, коментира проф. Кантарджиев.

Той обяси, че производителят застава зад това да са 2 убождания от една и съща ваксина, в момента се водят клинични изпитвания да има възможност да се сменят ваксините. По думите му се работи да се създаде и една обща ваксина за грип и коронавирус.

Днес се навършва точно една година след първия случай на COVID-19 в България и проф. Кантарджиев обясни, че медиците знаят вече много повече за вируса.

„Една година по-късно, първите случаи на COVID-19 в България бяха в болниците в Габрово и Плевен. Тогава имахме само 2 работещи лаборатории, нямаше бързи антигенни тестове, нямаше над 150 лаборатории, нямаше маски, защитни облекла. Въпреки това мисля, че всичко беше под контрол. Грешката беше, че се допуснаха много хора, едната част, наричайки се лекари, другите не лекари, да създадат едно недоверие в обществото, а от там идва и страхът. Аз винаги съм бил честен с хората, не съм скривал нищо. Пред съвестта си съм чист, пред моите пациенти и пред българските граждани. Пари не съм взимал за промоция на ваксини“, категоричен беше проф. Тодор Кантарджиев.

Той засегна и темата за отлагането на плановия прием и плановите операции. „Не е национално решение, а на областните щабове. Това сериозно компрометира здравеопазването, осигуряването на помощ на хората, има много хора с натрупани планови операции, но това се прави в интерес на здравето“, подчерта проф. Тодор Кантарджиев. Той призова хората да спазват мерките и да не се събират на едно място./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...