Quantcast
Новини Пловдив » България » Вирусолог: Въпрос на време е всички варианти на вируса да се появят у нас
COVID-19 България Важно

Вирусолог: Въпрос на време е всички варианти на вируса да се появят у нас

Доц. Любомира Николаева - Гломб
Доц. Любомира Николаева - Гломб

„Въпрос на време е всички варианти на вируса да се появят в страната. От всички варианти нигерийският е най-опасен“. Това заяви  пред Нова телевизия ръководителят на отдел „Вирусология” в НЦЗБП доц. Любомира Николаева – Гломб.

Британският вариант на коронавируса се наложи и го доказахме. Оказа се, че от пробите, събирани преди две седмици, около 75% са с британския вариант на COVID-19. Очаквам следващите партиди да бъдат и повече. Дистанцията от 1.5 м е препоръчително разстояние, което статистически показва, че вероятността да се заразим е по-малка. Такава обаче винаги има. Хората си представят, че когато си направят ваксина, като преболедуват и като спазват мерките, това е като някакъв скафандър около тях, който ги пази. Да, той ги пази в 90 – 95% от случаите, но винаги има възможност вирусът да пробие защитата”, обясни експертът.

Относно южноафриканския вариант на коронавируса доц. Гломб посочи, че по-скоро го няма в България. „От всички, циркулиращи в глобален мащаб варианти, нигерийският е най-притеснителен. Точно към него неутрализиращите антитела, които се образуват в резултат на преболедуване и ваксиниране, са с най-малък афинитет”, коментира тя.

По думите й ще има обща ваксина срещу коронавирус и грип.

„Коронавирусът взе връх и нямаме случаи на грип . Той се  чувства екстра сред нас“, пошегува се експертът./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...