Новини от Пловдив » България » България » Политика » Радомир Чолаков, коалиция ГЕРБ-СДС: Ще работим Пловдив да стане най-добро място за живеене
Важно ИЗБОРИ 2022 Интервю Мнения Политика

Радомир Чолаков, коалиция ГЕРБ-СДС: Ще работим Пловдив да стане най-добро място за живеене

Радомир Чолаков
Радомир Чолаков
  • Ще подобрим експертизата при подготвянето на законопроектите, особено при прилагането на евродирективите
  • Години наред внушаваха, че политиката е мръсна работа, и умишлено отблъснаха цели поколения от нея. Ще реабилитираме значението на думата „Политика“

Радомир Чолаков е роден в Пловдив преди 56 години. Завършва Немската езикова гимназия в Пазарджик и „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализирал е медийно право във II Юридически факултет на Хамбургския университет, Германия (1991-1995 г.) и е магистър по право на Юридическия факултет на Виенския университет (2013 г.). Автор на книги и научни статии в областта на правото и на медиите, публикувани в България, Германия, Австрия и др. Участвал е като експерт в работни групи за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, Закона за авторското право и сродните му права и др.

През годините е заемал позициите главен юрисконсулт, главен секретар и изпълнителен директор на Българската национална телевизия, главен юрисконсулт и административен директор на Вестникарска група България, изпълнителен директор на Съюза на издателите в България и др. Понастоящем е изпълнителен директор на „Каолин“ ЕАД, дъщерно дружество на германската „Кварцверке груп“ ГмбХ.

Член е на Управителния съвет на Българската минно-геоложка камара, на Настоятелството на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и на Върховния църковен съвет към Светия Синод на БПЦ.

През 2007 г. е номиниран за приза „Достоен гражданин на Пловдив“. Разведен, има една дъщеря.

 

Интервю на Спас КУЗОВ


– Защо решихте да се занимавате с политика, г-н Чолаков?

– Политиката е нещо повече от това да станеш народен представител или министър или да заемеш някакъв пост в държавата. Понеже в обществото всеки и всичко зависи от всички, политиката в широкия смисъл на понятието е форма на комуникация между хората и е възможност за решаване на проблеми, за подобряване на средата в различни сектори, изобщо средство за това да организираме живота си по-добре.

Голям грях извършиха тези, които години наред внушаваха, че политиката е мръсна работа, и умишлено отблъснаха цели поколения от нея. Значението на думата „политика“ трябва да бъде реабилитирано. Когато човек натрупа определен опит в дадени сфери и вижда, че може да помогне нещата да се случват по-добре, е редно да се опита да помогне, а не само да седи отстрани и да критикува.

Има и нещо друго.  До 2007-2008 година България беше методично разрушавана. От дванадесет години насам мъчително, но методично се възстановява. Тези, които в началото на прехода не можахме да спрем разрушаването, сега сме длъжни поне да се включим във възстановяването. И да предпазим енергичните и буйни „реформатори“ от същите грешки, които вече бяха направени и не бива да се повтарят или задълбочават. Ето затова мисля, че всеки е призван да се занимава с политика и да помага, както и доколкото му позволяват силите.

– В листите на ГЕРБ няма много юристи като вас, съзнавате ли, че това е голяма отговорност?

Абсолютно съзнавам личната си отговорност. Изучавал съм законодателна техника по време на обучението си в Германия, участвал съм като експерт в работата върху някои български закони и мисля, че съм наясно с проблема. Проблемът не е толкова в парламента, колкото в подготвителната фаза на законодателния процес. Депутатите идват от различни сфери и в това се олицетворява народното многообразие. Депутатите формулират политиките в отделни сектори, но законите се пишат от експерти. Струва ми се, че много сериозно трябва да се обърне внимание на експертизата на тези, които подготвят проектите на законите. Впрочем, трябва да се повишат изискванията към квалификацията и на тези, които превеждат директивите на ЕС, защото съм срещал удивителни „грешки в превода“, което после води до проблеми в прилагането на нормите и в комуникацията ни с европейските институции. Колкото по-прецизно се работи на експертно ниво, толкова по-качествено ще е законодателството.

 – Какво искате да промените в стила на работата на парламента?

– Вече съм на години и имам достатъчен житейски опит, за да знам, че сам човек не може да постигне кой знае какво. Както във всяка сфера на човешкото общуване, и тук е необходимо да се работи в група и да се търсят и намират консенсуси. Впрочем, в парламентите на западните демокрации, а и в Европейския парламент по принцип, се цели постигането на максимално широк консенсус при вземането на едно или друго решение. Личните мнения, индивидуалната воля и представа, „Аз“-ът се сливат в едно общо „ние“ и така се материализира колективният здрав разум на нацията. Колкото по-широки са консенсусите в парламента, толкова по-устойчиви ще са законите и толкова по-спокойно ще е обществото. И тогава ще се повиши доверието към дейността на народните представители, а оттам и авторитетът на парламента. За мен тази взаимовръзка е очевидна.

Разбира се, винаги има кресливи групи, които искат да наложат силово своите представи за това, как трябва да живеем, но задача на разумното мнозинство е да ги убеди, че, както казва Брехт: „Ние – това е повече от аз и ти.“

– Идвате от средите на бизнеса. Какви конкретни идеи можете да облечете в законопроекти, които могат да направят Пловдив и България по-добро място за правене на бизнес?

– Понеже от много години работя с чужди инвеститори, знам от първа ръка, че те намират България и особено Пловдив за много добро място за правене на бизнес. Доказателството са индустриалните зони около града ни. Това, което очакват инвеститорите, са две неща. Първото е стабилно законодателство, а второто – квалифицирана работна ръка.

През последните години Министерството на образованието направи много за възстановяване на професионалното средно образование и за въвеждане на дуалното обучение. За мен това е стратегическа задача от особена важност. Така че, ако искаме да се подпомогне бизнесът, трябва да се фокусираме върху образованието и изобщо върху труда като ценност.

– Вие сте човек от медиите. Как ще коментирате класацията на „Репортери без граница“, че България е на последно място по свобода на словото в ЕС?

 – Тази класация започна да се дискредитира. Позиционирането на България на 111-ото място е скандално, защото е невярно. Не може да е вярно, че медийната среда в нашата страна е по-лоша от тези в страни от Третия свят. Това не може да е така.

Не само в медиите у нас, но и в сериозните научни кръгове интензивно се коментира дефицитът на прозрачност при съставянето на тази класация. Известно е, че за изготвяне на националните доклади се привличат местни консултанти, което внася много силен субективен момент. Липсата на яснота за критериите, по които се подбират експертите, които ще дават оценки за наличието или отсъствието на свобода на словото в България, е, меко казано, смущаваща. При един целенасочено тенденциозен подбор на докладчиците е много лесно да бъде нарисувана една тенденциозна картина за страната, което изглежда се случва. Този субективен елемент в класацията разрушава доверието в нея и се учудвам, че все още й се отдава такова значение.

Очевидно е, че класацията на „Репортери без граница“ не е сериозно, научно базирано изследване, а инструмент за оказване на натиск върху правителства.

Мисля, че е време нашата научна и професионална общност да разработят собствени методики за анализ на медийната среда и именно от тези общности да идват предложенията за нейното подобряване. В крайна сметка става дума за репутацията на държавата и за честта на журналистическата професия в България. Ако не искаме да продължаваме да бъдем обиждани, трябва да се самоорганизираме, за да дадем адекватен, професионален и научно обоснован отговор. С удоволствие бих помогнал за това.

– Коя е основната кауза, на която ще се посветите като депутат от Пловдив?

Голямата кауза е обща и тя, според мен, е Пловдив най-после да получи титлата „Най-добър град за живеене в България“ и не просто да я получи, а да я запази за много дълго време. Мисля, че сме на една ръка разстояние. След всичко, което се направи тук през последните 10 години, след „Европейска столица на културата“, това е повече от справедливо. Има някои малки довършителни работи, но трябва да си абсолютно предубеден човек, за да не оцениш какво е направено и колко Пловдив е променен към по-добро.

Преди 10-15 години например „Капана“ изглеждаше като след гражданска война, днес е най-известното място за култура и развлечения в България

Стъпка по стъпка Пловдив стана елитен европейски град. Останали са няколко инфраструктурни проекта, които ще се изпълнят в следващите години и тогава ще можем да се огледаме и да кажем с чиста съвест „Това, което беше направено, е добро“. Най-важното сега е устремът да не спира.

 

На изборите на 4-ти април коалиция ГЕРБ-СДС е с номер 28 в интегралната бюлетина.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...