Quantcast
Новини Пловдив » България » Доц. Кунчев: На първо място сме на Балканите по смъртност. Ген. Мутафчийски: За две седмици 94% повече заболели
COVID-19 България Важно

Доц. Кунчев: На първо място сме на Балканите по смъртност. Ген. Мутафчийски: За две седмици 94% повече заболели

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев

Данните за 14-дневната заболеваемост са следните: 483 заразени на 100 000 души или девето място по зараза в ЕС и трето по смъртност. България е на трето място по заболеваемост на Балканите и първо по смъртност. Това заяви главният държавен здравен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев на традиционния брифинг.

„Бургас, Плевен, София, Враца и Кюстендил са водещи по зараза – с над 600 на 100 000“, каза още той.

У нас само в Търговище заболеваемостта е под 100 на 100 хил. души население. Най-тежко е положението в Бургас – 676 на 100 хил., на второ място е Плевен – 647 на 10 хил. души, следван от София с 638 на 100 хил. души.

„България с нищо не е изключение от ситуацията с коронавируса. Вълната на британския вариант обхвана целия континент“, коментира доц. Кунчев.

„Все пак ние не стигаме до крайни мерки – полицейски час и затваряне на градовете“, припомни главният държавен здравен инспектор.

„Заболеваемостта от COVID-19 на база на две седмици се е увеличила с 94 процента”,  заяви началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„По отношение на смъртността има много стръмно покачване – за 1 седмица с 46 процента, а на база 2 седмици – 124 процента. Това ни слага на 3-то място по интензивност на нарастването на смъртността след Чехия и Унгария”, каза още той.

„На 7-мо място в света сме по нарастване на случаите, регистрирани на ден и на 4-то по интензивност на нарастване на ден в Европа след Естония, Чехия, Сърбия и Полша”, съобщи Мутафчийски.

Още новини по темата

Здравният министър обяви пълен локдаун в цялата страна за 10 дни

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...