Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Гетов: От 22 милиона ваксинирани с „АстраЗенека“ само 25 са с тромби
COVID-19 България

Проф. Гетов: От 22 милиона ваксинирани с „АстраЗенека“ само 25 са с тромби

Проф. Илко Гетов
Проф. Илко Гетов

Тромбоемболичните и тромбоцитопеничните случаи след ваксиниране с „АстраЗенека“ са ултра редки. Това заяви пред BTV проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Той коментира, че при 21-22 милиона поставени дози във Великобритания и Европейския съюз, тези случаи са общо 25, като девет от тях са починали. „Това означава един случай на 1 млн. ваксинирани, което е ултра рядко и на практика не може да бъде измерено“, допълва Гетов.

Той коментира, че регулациите на медикаменти и ваксини на територията на ЕС са изключително строги. Гетов добавя, че има и едно „но“.

„Това „но“ е базирано на тази информация, която е анализирана от ЕМА, това „но“ води до промяна или допълване на т.нар. продуктова информация с допълнителни предупреждения за възможни изключително редки проблеми, допълва Гетов.

„У нас има около 1200 съобщения за нежелани реакции след ваксиниране, преобладава „АстраЗенека“, но честотата не се различава спрямо тази, която е записана в кратката характеристика“, коментира Гетов.

Най-честите са болка на мястото на убождане, повишена температура, главоболие и умора. Гетов добави още, че двата случая у нас, за които се подозираше, че фатален край може да е настъпил след имунизиране с „АстраЗенека“ са отхвърлени.

„Нито един от тях не се доказа с медицински експертизи и данни, че става въпрос за пряка причинно-следствена връзка между ваксинацията и фаталния инцидент“, допълва Гетов. Относно разглеждането на руската ваксина „Спутник V“, Гетов уточни, че вероятно по-рано от юни няма да има заключения на ЕМА по темата. „Руската ваксина е далеч от одобрение в Европейската агенция по лекарствата“, допълва той./ПловдивПрес.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...