Quantcast
Новини Пловдив » България » Янка Такева: Да отпаднат теми от матурите по БЕЛ и история за 10. и 12. клас
България Важно Образование

Янка Такева: Да отпаднат теми от матурите по БЕЛ и история за 10. и 12. клас

Янка Такева

Да отпаднат последните теми от матурите по български и литуратура и история за 10. и 12. клас ще предложи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Не трябва да се обявява нулева година, защото дистанционното образование набра опит, учителите са по-спокойни. Учениците свикнаха, но то не е каквото трябва да бъде образованието“,  каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS Янка Такева.

Според нея електронното обучение създаде проблеми. „Никога българската образователна система не е била в такова състояние даже и по време на войните. Тази пандемия ни научи на много неща, но целият свят е разтревожен, защото ООН казват, че 36 милиона деца са изключени от образователната система поради липсата на инфорамационни ресурси да работят. В България около 30 000 деца не получават достатъчно знания  заради липсата на електронни устройства. Дистанционното образование  доведе до влошаване на условията на труд на учителите. Не може по 12 часа да се стои пред екрана, появиха се заболявания на учителите, създаде се стрес и напрежение сред ученици и учители“, коментира тя.

Янка Такева припомни, че по нейно предложение можеше в края на март да се даде малка ваканция и да се удължи великденската с 2 дни, но това не се прие.

Според нея външното оценяване няма да се наложи да се промени датата.

„Началното училище ще навакса. Малките ученици бяха 5 месеца в реална училищна среда. Но матурите в 10. клас и 12. клас трябва да има промяна. Трябва да се коригират някои от темите, да бъдат редуцирани и прегледани много добре. Около 20-25 април ще предложа на Отрасловия съвет към МОН кои теми да отпаднат. Ще дискутираме с министъра на образованието и други въпроси. От септември тази година започваме с учебните програми и планове по новия закон. Трябва да бъдат решени много неща във връзка с намаления норматив на преподаватели, за да няма учители, които трябва да бъдат изкарани на трудовата борса“, каза Янка Такева.

Според нея темите по история и БЕЛ, които са последни в учебната програма, трябва да се редуцират. „Те няма да бъдат задълбочено предадени на учениците“, предупреди председателят на Синдиката на българските учители. По думите й датите за НВО и матури не трябва да бъдат променяни. Янка Такева припомни, че четвъртокласниците ще учат две седмици повече.

По думите й 898 гимназиални учители са с коронавирус, а 535 са под карантина. 68 % от работещите в образованието или са ваксинирани или са преболедували COVID-19, според данни на СБУ./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...