Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Медици в Германия бият тревога: Започва опустошителна трета вълна на COVID-19
COVID-19 Важно Свят

Медици в Германия бият тревога: Започва опустошителна трета вълна на COVID-19

Русия с нов рекорд на починали от COVID-19 за денонощие
Снимката е илюстративна

Ако Германия не затегне спешно мерките, жертвите на Ковид-19 в страната ще са много, казват германски медици. Епидемиологът Карл Лаутербах, чиито прогнози почти винаги се сбъдват, говори за „опустошителна трета вълна“, пише „Дойче веле“.

В Германия инфекциите с коронавирус продължават да растат стремително. В момента над 3000 легла в интензивните отделения на болниците са заети от пациенти с Ковид-19 – колкото и в пика от първата вълна на пандемията през пролетта на 2020. Затова интензивните медици в Германия настояват за по-твърд локдаун и по-строги ограничения на контактите. Президентът на Дружеството на интернистите от интензивната медицина Кристиан Караянидис пледира училищата и детските градини да останат затворени, докато не се осигурят масови възможности за тестване. В противен случай интензивните отделения в Германия ще се окажат претоварени още преди да настъпи месец май, твърди той в интервю за германския печат.

Но дори и веднага да се предприемат мерки, това ще се отрази в числата едва от средата на април нататък, защото „вълната на интензивните пациенти идва обикновено две-три седмици след вълната на инфекциите“, казва директорът на Регистъра на германските специализирани дружества на лекарите от спешната и интензивна медицина Гернот Маркс. Според него, „интензивните отделения вече са в третата вълна“.

Специализираните дружества на лекарите от спешната и интензивна медицина предричат, че в началото на месец май броят на пациентите в интензивните отделения за Ковид-19 може да се увеличи до 5000 души – толкова са били и в пика от втората вълна на пандемията в началото на януари.

В момента броят на новите инфекции нарасна до 107,3 на 100 000 души за седем дни. Броят на смъртните случаи, свързани с коронавирус, се увеличи до 74 714.

Удължаване на локдауна до 18 април?

Тревожната ситуация в Германия кара управляващите да мислят за ново затягане на ограниченията, които бяха частично разхлабени на 8 март. На днешната среща на канцлерката Ангела Меркел с министър-председателите на 16-те федерални провинции се очаква локдаунът да бъде удължен до 18 април.

Според проекторешението, ще се обсъжда допълнително затягане на ограниченията на всички места с над 100 нови инфекции на 100 000 души за седем дни. Говори се дори за въвеждане на вечерен час, както и за затваряне на училищата и детските градини, ако няма създадени условия за тестване на учителите, възпитателите и децата по два пъти седмично.

Особено оспорвано навярно ще се окаже предложението да се въведе карантина и задължително тестване на всички хора, пристигащи от туристически пътувания в чужбина, без значение дали въпросните страни се смятат за особено рискови или не.

Съпротива вероятно ще срещне и предложението на някои от северногермаските провинции, които настояват да се разрешат туристически пътувания и почивки по Великден в рамките на собствената провинция и при спазване на строги ограничения на контактите.

Започва „опустошителна трета вълна“

Епидемиологът Карл Лаутербах, който е здравният експерт на социалдемократите, се застъпва за удължаване и затягане на локдауна. Той предупреждава, че Германия се намира „в началото на една опустошителна трета вълна“.

Той говори дори за „съвсем нова пандемия“, защото британската мутация B.1.1.7 е много по-заразна и по-смъртоносна. „Децата също се заразяват по-лесно с този щам, а смъртността на 70-годишните междувременно е почти толкова висока, колкото беше при 80-годишните преди да бъдат ваксинирани“, казва Лаутербах. Затова и според него сегашните мерки не са достатъчни, за да се контролира разпространението на мутацията. „Сегашните мерки биха били достатъчни, ако ставаше дума за първоначалния щам на вируса“, казва здравният експерт на социалдемократите и изтъква, че нито една от страните, в които се разпространява британската мутация, не е успяла да се справи с нея без твърд локдаун и без забрани за излизане навън.

Карл Лаутербах прогнозира драстично нарастване на смъртността, ако не се вземат незабавни мерки. „Броят на новите инфекции днес – това са смъртните случаи утре“, казва той и предрича, че това няма да се промени, докато не бъдат ваксинирани хората на възраст межуд 50 и 80 години. „А това може да се случи най-рано към началото на юни въз основа на ваксините, с които разполага Германия“, добавя експертът.

Епидемиологът, чиито прогнози почти винаги досега са се оказвали верни, апелира за дърпане на „аварийната спирачка“ с помощта на кратък, но твърд локдаун до средата на април. Всякакво отпускане на ограниченията, според него е „напълно недопустимо, защото това би означавало да оставим нови 10 000 души да умрат“, казва Лаутербах в интервю за вестник „Ди Велт“./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...