Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Амбулантна търговия пред строителните хипермакети заради затварянето
COVID-19 Бизнес Бизнес под карантина Важно Градът

Амбулантна търговия пред строителните хипермакети заради затварянето

Клиентите висят пред входа на магазина, докато им донесат стоката.
Клиентите висят пред входа на магазина, докато им донесат стоката.

Ваня ДРАГАНОВА

„Искам лед крушки!“ „Ама какви точно знаете ли, защото не можете да влезете в магазина, трябва да ми кажете точно какво искате и аз ще ви го изнеса!“ Този  и подобни нему диалози текат пред един от най-известните строителни хипермаркети в „Кючук Париж“ след затварянето на магазините за нехранителни стоки с площ над 300 квадрата. Магазините за строителни материали и обзавеждане до един са над 300 кв. м  и попаднаха в рестрикциите заради коледните кадри на претъпканият „Джъмбо“. Само че животът не спира, фирмите строят, а хората правят ремонти и пред големите магазини се трупат хора. Някои са много подготвени – възрастен мъж имаше нужда от видии и си беше направил списък. Продавачката го взе, влезе вътре, после изнесе поръчаното, взе парите на човека, върна се в магазина, за да плати на касата, и излезе отново с рестото и касовата бележка.  Така покупката и на най-елементарното нещо отнема излишно време, но все пак сделка има. Абстрактни поръчки от типа „Искам душ-батерия за банята“ обаче няма как да бъдат изпълнени, защото смесителите са десетки видове, а клиентът не може да влезе и да разгледа. Чакайки, хората прелистват брошурите на хипермаркета с надеждата, че това, което им трябва, фигурира вътре, за да го посочат с пръст и да кажат: „Това искам!“

Поръчаните преди затарянето мебели се доставят в доста по-кратък срок от обявения. При поръчка на кухненски шкафове миналата сряда от магазина беше посочен срок на доставка между 2 и 3 седмици. Шкафовете обаче обаче бяха налични още в понеделник. Плащането става по описания начин – служителка от отдела за мебели излиза, взима парите и връща рестото с касовия бон, след което клиентът си взима стоката.

И понеже подобни ограничения стимулират креативността, веднага се родиха нови видове търговия – поръчваш онлайн на сайта на съответния магазин, но не чакаш за доставка при описаните там условия, а си го взимаш в следващите дни от магазина, ако е налично, разбира се.

Точно в строителните хипермаркети струпвания нямаше и преди затварянето, но локдаунът ги засегна на принципа „Покрай сухото гори суровото“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...