Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Бълария скърби за великата Татяна Лолова
България Важно

Бълария скърби за великата Татяна Лолова

Татяна Лолова

Цяла България скърби за великата  Татяна Лолова. Стотици са публикациите в социалните мрежи след новината за смъртта на голямата актриса. Кралицата на комедията издъхна на 87-годишна възраст в „Пирогов“, след като през последните седмици се лекуваше от коронавирусна инфекция.

Държавният глава Румен Радев изказва съболезнования на семейството, колегите и близките на легендарната българска актриса Татяна Лолова.

„Татяна Лолова беше дарена с талант, великодушие, мъдрост и доброта, които не спря щедро да раздава. Преобразяваше сцената с такава удивителна енергия, която актьорите и публиката завинаги ще свързват с истинската магия на голямото изкуство“, заявява президентът.

Румен Радев подчертава, че обичаната от всички българи актриса е откликвала с изключителна отдаденост на благородни каузи, успявала е да погали всяко сърце с най-добрата усмивка и дума, да стопи тъгата и да вдъхне нова надежда и сили. „Татяна Лолова е незаменима епоха в българския театър и кино, завинаги ще е ярка духовна светлина в националната ни култура и памет“, отбелязва държавният глава в писмото си до опечалените.

„Още една звезда в небето…Поклон и аплодисменти за великата Татяна Лолова!“, написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят изказа съболезнования на семейството и близките на Татяна Лолова.

Председателят на Комисията по културата и медиите в парламента Вежди Рашидов написа: „Татяна Лолова отлетя в безсмъртната небесна трупа на талантите. Скърбя дълбоко за тази великолепна актриса с невероятна дарба. Бяхме близки приятели. Нейният безграничен талант пълнеше душите ни и озаряваше живота ни. За мен тя беше кумир, тя беше жена с голямо сърце и изключителна дарба. Поклон пред паметта й!”

Музикантът Венци Митов  публикува статус във Фейсбук: „Има хора, за които е трудно да се говори. Такава е Татяна Лолова. На ум ми идва само едно определение – “гранд дама”. Всички израснахме с нейните роли. Тя беше едно от чудовищата на българската комедия. От онова велико поколение на Парцалев, Калоянчев, Стоянка Мутафова, Константин Коцев, Тодор Колев.“

Кметът на София Йорданка Фандъкова казва: „Да, Татяна Лолова не е звезда, а слънце. Слънце от смях, ранимо сърце пълно с обич, която раздаваше щедро.“

„Сбогом Татяна! Сърцата ни са на парчета“, написаха от Съюза на артистите в България. Актьорът Христо Мутафчиев е споделил спомен с надпис: „Обичам те завинаги!“.

Стотици нейни приятели и почитатели също изразиха скръбта си във Фейсбук.

Ето какво казваше самата Татяна Лолова:

Свикнала съм да давам. Когато даваш – не остаряваш.

Ако много отдалече видя някой намръщен си викам: „А, не. Не съм добре с очите.“

Казват, че българският народ бил намръщен – за мен той е усмихнат. Аз виждам как хората вървят насреща, в далечината ми се струват някак мрачни, но колкото повече ги приближавам, толкова повече виждам, че са усмихнати.

Колкото и да ме огорчават критиците, няма да ме сломят. Колкото и да ме хвалят, няма да им повярвам. По-страшно е да те премълчават.

Не съм звезда, аз съм слънце.

Разсмивали са майка ми, докато ме е раждала, за да облекчават болките й. Дали от тогава се е заселило това смешно нещо в мен, с което се боря цял живот, тъй като генът ми е драматичен, не знам./ПловдивПрес

Още новини по темата

Татяна Лолова от седмици се борила с COVID-19, „Пирогов“ разкри причината за смъртта й

Прощаваме се със Стоянка Мутафова

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...