Quantcast
Новини Пловдив » България » 31 души от Дом за стари хора с ковид след ваксиниране с Pfizer
COVID-19 България Важно Здраве

31 души от Дом за стари хора с ковид след ваксиниране с Pfizer

Срокът на годност на ваксината на Pfizer е удължен с 3 месеца
Ваксината Pfizer

31 обитатели на дом за възрастни хора в добричкото село Опанец са дали положителна проба за коронавирус. 14 от тях са били ваксинирани с две дози от препарата на Pfizer. Повечето от заразените са без симптоми на COVID-19, съобщи Нова.

От РЗИ в град Добрич обясниха, че се е стигнало до заразяване, защото заразата е пламнала много скоро след ваксинацията в края на февруари, съответно хората не са имали време да изградят антитела.

„Първите симптоми се проявяват на 7 март, така, че винаги, когато поставяме втората игла на хората, които ваксинираме с Pfizer, ние казваме, че следващите 2 седмици трябва да продължават да спазват всички мерки“, обясни директорът на РЗИ – Добрич д-р Светла Ангелова.

Според нея заразата може да се внесе само чрез персонала, от който нито един не е пожелал да се имунизира. От здравното министерство уточниха, че имунизираните пациенти прекарват инфекцията по-леко.

„Тези, които са ваксинирани, могат да пренасят вируса. Такъв е случаят с Дома за възрастни хора в Опанец – от 40 ползватели 31 са заразени. 14 от тях са били ваксинирани с две дози. Те са в добро състояние. Двама от тях имат много леки симптоми – температура и кашлица, без опасност за живота. От останалите заразени имаме с по-сериозно протичане на болестта“, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...