Quantcast
Новини Пловдив » България » Караянчева удари последния звънец на 44-ото Народно събрание
България Важно Политика

Караянчева удари последния звънец на 44-ото Народно събрание

Цвета Караянчева би последния звънец на 44-ия парламент

44-ото Народно събрание остава в историята. Председателят Цвета Караянчева днес удари последния звънец. В дневния ред на парламентарното заседание  имаше една единствена точка – закриване на 44-ото Народно събрание.

194 от общо 240 депутати отидоха на работа в последния работен ден, а по предложение на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки всички станаха на крака и ръкопляскаха на лекарите, медицинските сестри и персонала в болниците, които са на първа линия по време на пандемията.

Този парламент ще се запомни с това, че започна мандата си в една сграда, а го приключи в друга. След дълъг и скъп ремонт бившият Партиен дом стана мястото, където се провеждат заседанията на НС.

44-ото Народно събрание е първото, което успя да изкара пълния си мандат, нещо което не се е случвало от 2009 г. Депутатите са провели за изминалите четири години общо 487 заседания, на които са били приети 497 закона и са внесени 829 законопроекта. Натрупаните „неизвинени отсъствия“ от заседания са 5163, а при разгорещяване на дебатите са били налагани и наказания – общо 28.

Председателят на НС Цвета Караянчева призна, че всеки депутат ще отнесе различни спомени за изминалите 4 години.

„Скоро местата си ще заемат новите депутати, някои ще са ветерани, други за първи път ще седнат на депутатските банки. На бъдещите депутати ветерани да пожелаем да носят поуката от изминалите грешки, а на тези, които за първи път ще влязат тук, да пожелаем да не забравят обещанията си“, каза Караянчева.

В декларациите си преди да удари последния звънец от ГЕРБ акцентираха върху нуждата от консенсус, БСП заложи на критики срещу мнозинството, от Обединени патриоти посочиха кои предизборни обещания са успели да изпълнят.

„Мандатът на 44-тото Народно събрание не беше лек. Той премина през обществени, политически и геополитически сътресения, както и коронакризата. През последната 1 година милиони бяха принудени да променят начина си на живот и да приемат това, което днес наричаме нова нормалност. В борбата с COVID- 19 живота си загубиха стотици лекари, медицински сестри и медицински персонал, въпреки това българската здравна система успя да устои на натиска. Към тях бих прибавила и медиците от Националния оперативен щаб“, каза председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова. И допъли, че в моменти на подобни изпитания българското общество се нуждае от разбирателство и единство.

„Често забравяхме, че обиждайки политическите си опоненти, обиждаме и онези, които са гласували за тях. Въпреки това не бива да пропускаме и моментите, в които бяхме единни. Успяхме да проведем успешно европредседателство, което отвори дебата за членството на страните от Балканите. Бяхме единни и когато въведохме извънредното положение, като по този начин предпазихме здравната система от колапс“, заяви  Даниела Дариткова. Тя пожела в следващия парламент да има повече консенсус и увери, че  ГЕРБ ще положи усилия за възстановяваме на нормалния диалог между партиите и различните институции. „Готови сме да подадем ръка за единство дори да платим политическата цена за това“, обобщи тя.

Според Корнелия Нинова БСП се е справила добре като опозиция и алтернатива в последните четири години. „Нашата работа като опозиция я свършихме добре, но обликът на всяко Народно събрание се дава от мнозинството, а то отхвърляше грубо нашите предложения. Управляващите наложиха арогантно и на моменти минаващо всякакви граници поведение. Те превърнаха НС в една от най-малко уважаваните институции в страната.Това мнозинство ще се запомни като едно от най-лобиските, корупцията се залагаше в законите и така стана ненаказуем“, посочи председателят на БСП.

От ПГ на ДПС се отказаха от правото си да прочетат декларация и на трибуната застана Искрен Веселинов от ВМРО и част от коалицията „Обединени патриоти“, който направи равносметка за свършеното от тях и техните партньори в управлението в последните четири години.

По думите на депутата ВМРО е с основен принос за промяната на страната ни в много аспекти. „Разбихме трипартийния модел ГЕРБ-БСП-ДПС и изместихме ДПС от позицията на балансьора. Попречихме на партия ДОСТ да влезе в българския парламент, която е пряко подчинена на Ердоган. До голяма степен заслуга е, че показахме патриотизма като една идеология, която развива либералното статукво. За първи път нарушихме някои политики, като например политиката по доходите, преодоляхме философията на постната пица, в образованието заплатите се удвоиха. Пенсията в момента е 300 лева, а беше 161. Направихме така, че да подпомагаме всички пенсионери по линията на бедност“, припомни Искрен Веселинов. Той припомни и, че благодарение на патриотите не е допусната Истанбулската конвенция.

„Блокирахме ратификацията на СЕТА, с което предотвратихме навлизането на ГМО в България. Осигурихме с нашите усилия нула процентов мигрантски натиск. Най-голямата ни заслуга беше премахването на фигурата на доживотния длъжник, напомни още той. За тези четили годишни ние пе просто участвахме във властта – ние се опълчихме на инерцията и негативните тенденции, за да може вече България да е по-независима. Смятам, че изпълнихме докрай дълга си към българските избиратели, които ни гласуваха доверие през 2017 г. „, завърши Искрен Веселинов.

От ВОЛЯ обявиха, че приключват първия си парламентарен мандат като по-сплотена, мотивирана и с по-високо доверие партия и добавиха, че не са внесли нито един закон, който да е в ущърб на българските граждани и са показали, че може да има различни депутати.

Последна думата взе Цвета Караянчева. „Всеки глас има значение и всеки глас ще бъде честно преброен. Гласовете на всички нас имат еднаква тежест“, започна тя. По време на обръщението си към народните представители председателят на НС призова всички кандитат-депутати да не забравят, че след 4 април ще продължат да живеят заедно, а проблемите и мечтите няма да са по-различни.

За финал депутатите си направиха традиционната обща снимка, като този път тя беше в пленарна зала, за да може да бъдат спазени противоепидемичните мерки.

Припомняме, 44-тият парламент бе открит точно в 10.00 часа на 19 април 2017 г. Заседанието бе свикано с указ на държавния глава Румен Радев и бе открито от най-възрастния народен представител – Тома Томов от ПГ на „БСП за България“. Първоначално председател на парламента бе Димитър Главчев. След като той подаде оставка, постът му зае Цвета Караянчева./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...