Quantcast
Новини Пловдив » България » Министър Ангелов: Третата вълна не прилича на втората, цели фамилии са в болници
COVID-19 България Важно Здраве

Министър Ангелов: Третата вълна не прилича на втората, цели фамилии са в болници

Проф. Костадин Ангелов

Третата вълна на коронавируса по нищо не прилича на втората вълна. Цели фамилии са заразени. Натискът в болниците е по-висок от този на втората вълна. Болниците са подготвени и оборудвани за COVID пациенти. България ще се справи с тази трета вълна. Това заяви здравният министър проф. Uостадин Ангелов на редовния брифинг във връзка с разпространението на COVID-19.

„Ако не спазваме мерките, случаите на COVID-19 и починалите ще се удвоят. На шесто място сме по заразени в ЕС и Европейското икономическо пространство и второ място на Балканския полуостров. Към момента за тези 2 седмици пред нас са Естония, Чехия, Унгария, Малта и Полша. Ако позволим грубо неспазване на мерките, ние имаме възможност да удвоим два пъти и половина на заразените и починалите. Макар и рано има тенденция на постепенно задържане на цифрите”, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По отношение на смъртността достигнахме 20 на 100 000, което ни отрежда четвърто място в ЕС и първо място на Балканския полуостров, уточни Кунчев.

С най-висока заболеваемост са Бургас, Силистра, София, Враца и Плевен. Най-малко болни има в Търговище, Разград, Кърджали, Видин и Пазарджик.

„70% от интензивните легла в страната са заети. Продължават разговорите за осигуряване на допълнителни количества ваксини. Това стана факт благодарение и на усилията на българския премиер, който с още 5 държави поиска справедливост в разпределението”, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той обави, че вчера е взето решение и за втора доставка на Ремдесивир, така че всички нужди на лечебните заведения ще бъдат покрити.

„Третата вълна е по-различна със следното – медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза на ваксинация, сега не се разболяват и не боледуват. С това осигурихме сега да нямаме недостиг на персонал в лечебните заведения – т.е. да осигурим нашите воини на първа линия на бойното поле“, посочи още здравният министър.

„Нарастването спрямо миналата седмица е с 23%, а за 14 дни е 73%. По отношение на смъртността – за миналата седмица съобщих за много стръмно нарастване, сега има колебание. Все пак за 14 дни се запазва висок процента. Има нарастване и на случаите в болнични легла. България премина от трето на второ място по интензивност на смъртните случаи”, обяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...