Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Бум на кражбите на катализатори в Пловдив, щетите са за над 1000 лева
Градът Пловдив

Бум на кражбите на катализатори в Пловдив, щетите са за над 1000 лева

Снимката е илюстративна

Бум на кражбата на катализатори в Пловдив. Сервизите в града не смогват да отремонтират колите, а щетите понякога са за над 1000 лв., съобщи БНТ.

Кои модели автомобили са предпочитани от крадците и могат ли собствениците да противодействат?

Дни след като взима шофьорска книжка, Владислав Севов се изправя пред първото предизвикателство на пътя – откраднат катализатор.

„Слизам вчера, паля си колата и чувам някакъв зверски шум и се чудя от какво е и добре, че имаше наблизо сервиз, не подадох сигнал в полицията, но казаха, че това е поредният такъв случай в квартала“, споделя потърпевшият.

Сервизите и търговците на ауспуси също отчитат бум на кражбите, но повечето от клиентите им не подават сигнали в полицията. Категорични са, че никой не е застрахован от кражба.

„Да не го набележат, набележат ли го – изгорял е“, каза търговецът на ауспуси Георги Муртев.

„С диамантена струна се реже и се сваля за 3-4 минути. След като се свали, може след 15 минути да не съществува вече – раздробен и смлян, няма защита на това, обясни той.

Майсторите казват, че крадците набелязват предимно бензинови модели. Оглеждат за катализатори, които съдържат скъпите в момента родий и паладий.

„Те си имат канали, интернет много помогна за разпространение на високата цена, има много обяви изкупувам катализатори 1000 лв,. 2000 лева“, допълни Георги Муртев.

А в зависимост от модела, щетите за потърпевшия могат да стигнат до 1700 лв.

От екоинспекцията в Пловдив обясниха, че в района има три сертифицирани пункта за изкупуване на катализатори. През миналата година те са проверявани многократно, съвместно с полицията, но не са открити нарушения./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...