Quantcast
Новини Пловдив » Важно » И една доза на „Пфайзер“ предизвиква силен имунен отговор
COVID-19 Важно Свят

И една доза на „Пфайзер“ предизвиква силен имунен отговор

Ваксината е голяма победа в битката с COVID-19
Ваксината Pfizer

Една доза от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“ предизвиква имунен отговор, подобен на този след преболедуване и може да предпазва от вариантите на новия коронавирус хората, които вече са били заразени, установи британско изследване, цитирано от Ройтерс.

Властите на Острова обявиха, че са убедени в анализа си, че първоначалните дози от ваксините на „Пфайзер“ и „АстраЗенека“ генерират защита срещу вируса, допълва БТА.

Резултатите от изследването сочат, че 99 на сто от ваксинираните с първа доза развиват силен имунен отговор.

Те потвърждават данните от проучването САЙРЪН въз основа на резултатите от ваксинационната програма на Великобритания, които установиха, че една доза от която и да е от двете споменати ваксини намалява тежестта на инфекцията.

Изследователите са анализирали кръвни проби от 237 души и са установили, че реакциите на антителата и Т-клетките при тези, които не са прекарали Ковид-19, наподобяват на генерираните след преболедуване.

Тези, които са били заразени преди, са създали по-силен и по-широк имунен отговор, като реакцията на Т-клетките е около шест пъти по-висока в сравнение с непреболедувалите.

Според Тушан де Силва от университета в Шефилд укрепването на вече съществуващите антитела може да осигури защита срещу вариантите на коронавируса, включително и срещу южноафриканския, за който се знае, че намалява ефикасността на съществуващите ваксини.

Също така Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) разреши днес съхранението на ваксината срещу коронавируса на „Пфайзер“ при по-високи температури от тези, които досега бяха разрешени. Това ще улесни нейната дистрибуция, предаде Франс прес.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...