Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Мария Капон: Създаването на Фонда за репродуктивно здраве беше от най-трудните ми, но успешни каузи
Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

Мария Капон: Създаването на Фонда за репродуктивно здраве беше от най-трудните ми, но успешни каузи

Еми Христозова връчи на Мария Капон сертификат за посланик на добрите дела на фондация "Искам бебе" и почетна значка.
Еми Христозова връчи на Мария Капон сертификат за посланик на добрите дела на фондация "Искам бебе" и почетна значка.

От 2012 година в България работи Фондът за репродуктивно здраве, благодарение на който се подпомагат двойките, нуждаещи се от ин витро процедури, за да имат дете. Това е една безспорно важна и успешна кауза, доведена докрай след няколко години усилия на Фондация „Искам бебе“, подпомогната от Мария Капон още преди мандата и на народен представител от 2005-2009 година. Днес тя се срещна с Еми Христозова, координатор на фондацията в Пловдив, а заедно със Славяна Орачева, кандидат в листата на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ за Старозагорска област и Константина Стоянова от листата на коалицията за Пловдив- град, уточниха следващите стъпки от една битка, която не бива да спира.

Защото през годините имаше опити този фонд да бъде спрян или обезсилен, но те не успяха. Само в Пловдив благодарение на него са се родили 75 бебета, подобна е ситуацията и във Варна, в София са дори повече. Днес вече никой не поставя под съмнение смисъла на вложените навремето 20 млн лв- излишък от бюджета, във фонда. Въпросът е, че след това решение идват нови проблеми. А как е започнало всичко?

“ Всичко започна от едно предаване в тв Европа преди 14-15 години, разказва Мария Капон. В него участваше Радина Велчева, тогава председател на фондацията „Искам бебе“. Първото, което направихме с помощта на Славяна Орачева, тогава от Си банк, беше един кредит „Искам бебе“. Още помня епруветката с бебето на билбордовете в цялата страна.

Това обаче беше частично решение, защото никога не е ясно колко процедури ин витро са необходими и докъде ще стигне кредитът. Когато станах народен представител, пренесох каузата в парламента. Събрахме се една голяма група жени от всички парламентарни групи в Народното събрание- сред тях бяха Мая Манолова, Антония Първанова, Донка Михайлова, Антонела Понева и направихме така, че фондът да бъде създаден. Ето, той работи вече 12 години. „, казва Мария Капон – втора в листата на „Изправи се! Мутри вън!“ за 16 МИР Пловдив-град.

Благодарение на фондация „Искам бебе“, която неуморно работи в тази посока, до 262 общини в страната са изпратени писма с предложение да бъдат подпомогнати семействата с репродуктивни проблеми. В 145 общини това вече е факт. Еми Христозова обяснява, че парите се дават за предварителните изследвания, които не се поемат от Здравна каса, нито от Фонда, но не са по- малко от 2 000 до 2 500 лв.

Коя е следващата стъпка?

“ Минаваме в следваща фаза- донорство.В Народното събрание ще предложим едно ново задължително изследване за всички жени на възраст от 18 до 50 години, което да показва какво е състоянието на яйчниковия им резерв и това изследване да бъде безплатно. То ще помогне първо да се вземат важни житейски решения, а косвено ще подпомогне и донорството.“, категорична е Мария Капон.

150 000 двойки у нас официално имат репродуктивни проблеми. Неофициално те са поне 200 000. От регистрираните, по данни на фондация „Искам бебе“, 50 000 имат като единствен избор донорска яйцеклетка. Темата е силно специализирана, но простичко обяснено- всяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки. Те могат да свършат много рано, тогава, когато тя още се чувства млада и активна и мисли, че може да отлага заради кариера раждането на дете. Може да са пострадали още в детството при онкологични процедури. Това е важно да се знае, още повече, че много млади жени искат да станат донори на яйцеклетки, но когато отидат в клиниката, научават, че трябва вече да са родили дете. С една дума тази толкова деликатна тема има няколко проекции, а пътят до нейното решение пак е много скъп. Една донорска ситуация струва между 8 и 15 000 лв. Затова Мария Капон ще настоява това изследване да бъде подкрепено от държавата, защото навременното му приложение ще спести пари в бъдеще и ще направи място на повече двойки с репродуктивни проблеми да се възползват от Фонда за репродуктивно здраве.
Еми Христозова връчи днес на Мария Капон сертификат за посланик на добрите дела на фондация „Искам бебе“ и почетна значка.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...