Quantcast
Новини Пловдив » България » Политика » Урсула каза: Борим се с трета вълна, сега целта е 70% ваксинрани до края на лятото
COVID-19 Важно Здраве Политика Свят

Урсула каза: Борим се с трета вълна, сега целта е 70% ваксинрани до края на лятото

Европа винаги ще поддържа глобалното сътрудничество. Междувременно работим усилено, за да постигнем целта си от 70% ваксинирани срещу коронавирус до края на лятото. Това написа в „Туитър“ председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Тя и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел дадоха съвместна пресконференция след края на първия ден от двудневното заседание на върха. Тя се обяви за прозрачност при разпространението на ваксините и ускоряване на поставянето им. Мишел заяви, че лидерите искат да се уверят, че всеки в ЕС ще получи ваксина.

Европа се бори с третата вълна на коронавируса, предупреди Лайен. Ситуацията предизвиква голямо безпокойство.

Лайен представи преди това актуализирани данни, според които Европейският съюз (ЕС) е най-големият износител на ваксини срещу COVID-19 в света.

77 милиона дози са дадени на 33 държави, стана ясно по време на видео срещата на върха на ЕС в четвъртък. Това се случва ден, след като Европейската комисия затегна правилата за разрешаване на доставките на ваксини извън блока и обвиненията на Обединеното кралство, че Брюксел проявява национализъм при ваксините“.

Припомняме, че българският премиер Бойко Борисов вече изреди накратко основните моменти от обсъжданията – разпределението на ваксини и ваксинационните сертификати.

Сред темите са били и отношенията с Турция.

Предвид по-конструктивното отношение на Турция напоследък, ние сме готови да се ангажираме в области от общ интерес като миграцията и митниците. Но ако Турция се върне към едностранни действия или провокации, особено в Източното Средиземноморие, ние ще преустановим нашето сътрудничество, написа Лайен.

Както е известно, в заседанието се включи и американският президент Джо Байдън./ПловдивПрес

Още

Борисов: Всеки българин ще получи ваксина, колкото е необходимо ВИДЕО

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...