Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Проф. Ангелов: Хората много късно търсят медицинска помощ
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Ангелов: Хората много късно търсят медицинска помощ

проф. Костадин Ангелов

Наблюдава се тенденция хората много късно да търсят медицинска помощ, а през последните дни се наблюдава и много бързо протичане на клиничната картина на ковид. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести около 90 на сто от случаите са от британския вариант на вируса. Това коментира в Силистра министърът на здравеопазването проф. Костадин  Ангелов.

По думите му високата заболеваемост от COVID-19 е съсредоточена в три области – Силистра, Бургас и София, допълни той, цитиран от БТА.

Според него четиринайсетдневната заболеваемост в района, изчислена към днешна дата, е 904 на 100 хиляди души и има сериозен натиск върху трите лечебни заведения в Силистренска област – в Силистра, Дулово и Тутракан. 129 легла за COVID пациенти са почти заети – плюс 10 интензивни, които могат да бъдат увеличени до двайсет. В ЦСМП имат 35-40 повиквания за денонощие, като 90 на сто от тях са COVID.

Има нужда от нов рентгенов апарат в пневмофтизиатричното отделение и ще се направи необходимото за осигуряване на допълнително финансиране за купуване на апарата.
Осигурени са необходимите медикаменти, консумативи и лични предпазни средства. До понеделник ще бъдат осигурени и допълнителни количества „Ремдесивир“. Привлечени са и нови деветима лекари за работа в болницата в Силистра. Министърът се е запознал и с изграждането на ново отделение от модулен тип с 48 легла, което ще заработи до седем дни. Две стаи с по четири легла ще бъдат реанимационни.

Още

4129 са новите случаи, продължава да расте броят на хоспитализираните
Проф. Момеков: Никой не твърди, че има 100% защита с ваксините
Д-р Маджаров: Мерките трябва да продължат, за да останем в платото

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...