Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Доц. Пенков: При тази вълна на COVID-19 са по-големи пораженията върху белия дроб
COVID-19 България Важно

Доц. Пенков: При тази вълна на COVID-19 са по-големи пораженията върху белия дроб

Доц. Марин Пенков
Доц. Марин Пенков

При тази вълна на COVID-19 е много по-голям обемът на пораженията върху белия дроб, заяви пред БНР доц. Марин Пенков, началник на отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ – София.

По думите му не е съвсем ясно дали причината за това е по-късното търсене на лекарска помощ от болните, или вирусът е станал по-агресивен и по-бързо слиза в белите дробове. „Ние го виждаме на 7-8 ден след първите симптоми, а 3-4 дни преди това се е получило заразяването. Пациентите към момента са с по-тежка рентгенова картина, обясни лекарят.

Той призова хората да търсят по-бързо лекарска помощ и подчерта, че всички легла в ковид отделението на лечебното заведение, включително и реанимационните, са запълнени. „Хора, които са с  положителен антигенен тест, изпадат в страх и отричат коронавируса. Наложи се сериозен страх у хората. Тежко е заболяването, но имаме все повече възможности да помагаме, каза доц. Марин Пенков.

По думите му за една година вече , от както сме в пандемия, излязоха много наблюдения върху вируса и протичането на заболяването. „Преди шестия ден е безсмислено да се прави образна диагностика. На този етап успяваме да се справим, но няма здравна система в света, която да не колабира при такъв огромен приток на болни. Изпуснат е духът от бутилката и ако продължаваме с този темп на заразяване и хоспитализация, няма как да издържи“, смята специалистът.

Той подчерта, че засега ваксините са единственият изход от пандемията, защото все още няма лечение на коронавирусната инфекция. „Във времето ваксините са помогнали на света при много заболявания“, завърши доц Пенков./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...