Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Каназирева: Ще бъда близо до хората, когато имат проблем. Това правих и това ще правя
Важно ИЗБОРИ 2021 Интервю Мнения Политика Регион

Каназирева: Ще бъда близо до хората, когато имат проблем. Това правих и това ще правя

Дани Каназирева
Дани Каназирева
  • Много хора смятаха, че областният управител е конюнктурен пост и едва ли не функцията му е само представителна, но промених представите за тази институция
  • Направихме всичко, за да не се удължат съществуващите концесии над Белащица. Да действаме по казуса прагматично, а не емоционално

Д-р Дани Каназирева е родена на 16 януари 1979 г. Завършва ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ с английски и немски език; Завършва „Право” в ПУ “Паисий Хилендарски”.

Доктор по Конституционно право с дисертация на тема „Местната власт в условията на членство на България в ЕС“. Специализира “Британско право и право на Европейския съюз” в “Кеймбридж”. Специализира “Корпоративно управление и ценни книжа”, „Патентно право”. През 2014 г. специализира в САЩ по програма „Младите лидери на България – Обучение на млади професионалисти в сферата на правосъдието“.

Областен управител на област Пловдив.

Водач на листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив-област от гражданската квота.


Интервю на Спас КУЗОВ


– Г-жо Каназирева, до изборите остават по-малко от седмица, припознаха ли ви от ГЕРБ за техния човек?

– Моята цел е да бъда припозната от хората като човек, на когото може да се разчита и да бъде близо до тях, когато имат проблем. Мисля, че показах, че това го правя.
Аз съм кандидат от гражданската квота в листата, но съм участвала в създаването на ГЕРБ още през 2006 година.
В предходните мандати водачите на листата също бяха от гражданската квота.
Още в началото, когато навлизах в политиката, разбрах, че когато човек има ясни позиции, това дразни не само опонентите, но често и партньорите.
Мога да кажа за себе си, че съм лоялен човек и добър приятел. Но когато става въпрос за обществен интерес, не бих направила компромис, каквото и да ми струва. Затова съм си плащала цената, за да отстоявам своите принципи.
И вашата медия това го знае много добре.

– Но доста членове на ГЕРБ не скриха изненадата си, че вие оглавихте листата, а не някой местен партиен активист. Как ще го коментирате?

– Пак ще припомня, че на последните два избора за парламент водачите бяха от гражданската квота. Освен това аз съм в прекрасни отношения с екипа и с останалите кандидати в листата. Това са все млади и образовани хора, които знаят какво искат и могат да го направят. Те познават проблемите във всяка община в Пловдивска област.

– Какво ви казват хората при обиколките из Пловдивска област?

– Споделят проблемите си. Ето, в Брезово хората ми казаха в прав текст, че искат хора в парламента, които да защтитават интересите и на малките населени места.
В повечето населени места настояват да запазим темпото, с което решавах проблемите им досега в качеството ми на областен управител.

– Каква ще е вашата мисия в парламента и по какво Пловдив и регионът ще разберат, че вие сте техният народен представител?

– Както разбраха, че съм областен управител. С работа. Твърдя, че съм изключително отговорна, а също така познавам в детайли проблемите на всяка община в Пловдивска област, включително и на Пловдив. Освен това съм запозната с пътната инфраструктура, ВиК, здравната система. Ще остана вярна на своите принципи, както бях и като областен управител на Пловдив.

Винаги съм давала институционална подкрепа на хората, за да знаят, че дадена институция е на тяхна страна и защитава интересите им

Много хора смятаха, че областният управител е конюнктурен пост и едва ли не функцията му е само представителна, но промених представите за тази институция.
Освен това познавам много добре нормативната база, местното самоуправление, юрист съм и съм доктор по конституционно право. Ще се опитам да бъда полезна в работата си.

– Като депутат ще заминете в София. Не смятате ли, че ще се отдалечите от проблемите на хората в Пловдивска област?

– Отдалечава се този, който иска да се отдалечи. Работи този, който иска да работи. Смятам, че всяка позиция има много възможности, а който иска да е полезен, винаги може да работи. Освен това обичам Пловдив и региона си, затова не бих се отдалечила от хората.

– Бихте ли дали дума пред хората в Белащица, че кариерите няма пак да заработят след изборите?

– Аз съм дала дума на хората, че оттук насетне няма да се случи това, което е ставало през годините. Следя внимателно казуса и опитите през годините концесията да бъде удължавана скришом, без да е издадена Оценка на въздействието на околната среда (ОВОС). Не искам да подхождаме емоционално към този проблем, а прагматично. От това досега печелехме. Затова ще кажа така: Направихме всичко, за да не се удължат съществуващите концесии. Има много категорични аргументи – наличие на карстови извори, наличие на свлачищни процеси и още. На едната концесия вече й изтече договорът. Притеснява ме за другата, че тя е до февруари 2022 година. Става въпрос за „Пътища“. Тоест има още 7-8 месеца до изтичането й, а делото може да приключи преди това и да се получи луфт от няколко месеца.

Каназирева при спирането на кариерите над Белащица
Каназирева с радостните жители на Белащица при спирането на кариерите

 

Иначе смятам, че до удължаване на концесиите няма да се стигне, стига да има институционална подкрепа към хората, както беше досега

И нека да бъдем абсолютно честни – не аз спрях концесиите, а правителството и Министерството на енергетиката, а аз получих подкрепа от тях в действията си. Така че, нека да видим какво ще се случи след изборите и какво ще е следващото правителство.
Но подчертавам, че спазва ли се нормативната база, никой вече не би трябвало да си помисли за удължаване на концесиите.

– Добре, но като депутат ще имате ли тази оперативност да сте навсякъде из региона и да използвате управленски лостове за решаване на проблемите?

– И като областен управител нямах достатъчно лостове, но използвах това, с което разполагам. Тоест пряката ми връзка със съответните институции, от които зависи решаването на даден проблем. Това са министерства, агенции, общини и т. н. Просто осъществих отлична комуникация със съответните министерства и имах много добри аргументи за това, което исках.

Когато си добре аргументиран, няма как някой да ти откаже да реши проблема. Нито аз наредих изграждането на нов водопровод на Брестовица, нито аз спрях кариерите над Белащица, нито пък биоцентралата в Труд

Каназирева при спирането на биоцентралата в с. Труд
Каназирева при спирането на биоцентралата в с. Труд

Но настоявах това да се случи, свърших си работата с моя екип, възложих изготвянето на експертизи и приложих солидни аргументи. Винаги съм залагала на експертизата, още от времето когато бях общински съветник, после областен управител.

– Как ще обясните на хората, че министерството на енергетиката забравило да плати такса от 70 лева при обжалването на „Холсим“ за спирането на кариерите? Хората заподозряха някаква двойна игра, а ние от ПловдивПрес възнамерявахме да я платим тази такса?

– Не е имало двойна игра в този казус. Тази такса не е проблем и не е решаваща в хода на делото. Още повече, че тази концесия по това дело вече е изтекла на 31 януари тази година. Така че дали ще бъде платена таксата, дали делото ще бъде спечелено или изгубено от Министерството на енергетиката, това няма абсолютно никакво значение.

Защото концесията вече е изтекла и няма как да бъде подновена

Като юрист дори смятам, че Холсим може и да спечели делото, но това не означава, че кариерата ще заработи. Концесията е изтекла.

– Тоест, ако разбирам правилно, проблемна е другата концесия – тази на „Пътища“?

– Да. Там делата трябва да се водят правилно и много прецизно. Защото, както вече казах, договорът им изтича в началото на 2022 година.

– Досега като че ли не се разбра ясно – кой ви предложи да оглавите листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив-област?

– Това не е предложение, а доверие и оценка за свършената работа през годината от мен и екипа ми през тази изключително тежка година. Ясно е, че не съм предложена и номинирана от партийните структури, заемам място от гражданската квота и е ясно, че съм предложена от премиера и лидер на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов.

– Какво ще се случи с партията, чиито основател сте – Съюз за Пловдив?

– Съюз за Пловдив е специалната организация в сърцето ми. Аз съм я създала от нулата. Без никаква подкрепа. Съюз за Пловдив продължава да работи, имам пълната подкрепа и на членовете, и на хората, скоито сме създали тази организация. Имаме своята група в Общинския съвет. Съюз за Пловдив е организация на успели хора, млади, професионалисти, всеки е експерт в своята област

– Няма ли опасност Съюз за Пловдив да се прелее в редиците на ГЕРБ?

– Не, категорично смятам, че това е жизнена дясна, градска организация на подготвени хора, която има бъдеще. Дори смятам, че ще й дам допълнителен заряд./ПловдивПрес

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...