Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Ладислав Бартоничек поема управлението на холдинга на Петр Келнер
Важно Свят

Ладислав Бартоничек поема управлението на холдинга на Петр Келнер

Ладислав Бартоничек
Ладислав Бартоничек

Ладислав Бартоничек сяда в директорското кресло в компанията PPF на най-богатия чех Петр Келнер, който загина в събота в катастрофа с хеликоптер в Аляска, твърдят чешки медии. Централата на PPF потвърди новината за наследника на Келнер. Бартоничек ще поеме и българските гиганти „Теленор“ и bTV, придобити наскоро от Келнер.

Ладислав Бартоничек, който е миноритарен собственик и акционер в PPF Group NV с 0,535% дял, е заедно с Келнер от 1991 г. Ако загиналият милиардер се е занимавал в последните години със стратегическите проекти на компанията, то Бартоничек реално е управлявал оперативно целия бизнес, пише „24 часа“.

Първоначално в PPF са очаквали голямата дъщеря на Келнер да влезе в управлението на фонда, но очевидно семейната компания ще бъде поета от най-дългогодишния партньор на Келнер.

Роденият през 1964 г. инженер е завършил електротехническия факултет на Чешкия технически университет в Прага.

Бартоничек се присъединява към PPF investicni spolecnost през 1991 г. като изпълнителен директор. На този пост получава MBA от Рочестърския технологичен институт, Ню Йорк, през 1993 г. От 1996 г. до септември 2006 г. служи като главен изпълнителен директор на застрахователната компания Ceska pojistovna.

През 2007 г. е назначен за главен изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Generali PPF Holding NV (GPH) – една от най-големите застрахователни групи в Централна и Източна Европа, създадена като съвместно предприятие на PPF Group и Assicurazioni Generali. Заема поста си на главен изпълнителен директор в GPH до март 2013 г. Скромен, тих и симпатичен човек, по мнение на служители на групата, който може да бъде срещнат и на трамвайната спирка на излизане от работа.

От март 2014 г. до февруари 2018 г. той е главен изпълнителен директор на SOTIO a.s., биотехнологичната компания на PPF Group. От 2018 г. отговаря за телекомуникационния бизнес на групата, чийто акционер е от 2007 г.

Още новини по темата

Чешкият милиардер и собственик на bTV Петр Келнер е загинал в катастрофа с хеликоптер

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...