Quantcast
Новини Пловдив » България » Политика » Институтът на Калоян Методиев дава преднина на БСП пред ГЕРБ
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

Институтът на Калоян Методиев дава преднина на БСП пред ГЕРБ

Според сондажа на „Рего“ патриотичните формации остават под чертата

Оглавяваният от близкия до Корнелия Нинова бивш началник на кабинета на президента Калоян Методиев институт „Рего“ публикува електорално проучване, според което БСП води пред ГЕРБ.  То е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани в периода от 25.03.2021 г. до 28.03.2021 г.

Резултатите отчитат е висок дял на тези, които заявяват готовност да гласуват на изборите на 4.04. От заявилите, че ще гласуват, е много висок делът на хората, които все още не са решили за кого – 15 %. Този дял е една от основните неизвестни в изборния ден.

От твърдо решилите да гласуват 28.2% заявяват, че ще гласуват за БСП, 25.5% за ГЕРБ-СДС, Има такъв народ – 15.7%, ДПС – 9%, Изправи се БГ – Мутри вън! – 6.9%, Демократична България – 5.2%. Всички останали остават под 4-процентната бариера. Към днешна дата шест партии попадат в българския парламент.

Разликата между БСП и ГЕРБ е 2.7%. Това са двете формации, които далеч преди всички останали си оспорват първото място.

На базата на последното изследване на РЕГО (октомври 2020 г.) ясно се вижда, че БСП бележи ръст сред предпочитанията на избирателите, докато ГЕРБ видимо свива подкрепата си в национален мащаб. Очевидно проблемите с управлението на кковид кризата – първото място по смъртност и последно по ваксинации в Европа, са повлияли на избиратели за ерозията на подкрепа към управляващите през втората половина на предизборната кампания.

Любопитно е, че БСП се радва на електорална подкрепа най-вече сред най-възрастните и млади избиратели – над 60 години и до 30 години. Тя е предпочитана и повече сред жените. При ГЕРБ подкрепата идва от средната възраст и е полово балансирана.

Формацията на Слави Трифонов трайно се е установила на третото място. Тя среща основните си поддръжници сред младите до 30-годишна възраст. При ДПС, Демократична България и коалицията около Мая Манолова резултатите ще зависят от няколко основни фактора – степен на мобилизация, скрит вот, привличане или загуба на периферия.

Целият букет от националистически формации остава извън парламента. Те станаха част от поредицата коалиционни партньори на ГЕРБ, които плащат цена за съвместното си управление. Няма никакви витални партии в лявото пространство отвъд БСП. Многобройните протестни формации с гръмки имена дори не се улавят от изследването.

При ДПС и Демократична България традиционно се добавя вот от чужбина, който вдига резултата им. При електорални партии като „Има такъв народ“ по принцип има висока степен на емоционално желание за гласуване, но често този вот, основно младежки, не отива в дисциплинирано до урните. От тези специфики са възможни колебания на резултатита по посока на повишение при ДПС и ДБ и намаление на резултата при „Има такъв народ“.

В предпочитанията за нов премиер на страната доминират мненията, че няма подходяща личност (24%). Лидерът на БСП – Корнелия Нинова е най-предпочитаният политик за бъдещ министър-председател (19.2%), докато действащият премиер е посочен като предпочитание от 17.1%. Слави Трифонов е предпочитан от 9 % от респондентите.

Купуването  и продаването на гласове са престъпления!

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...