Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Канада спира ваксинирането с АстраЗенека на хора под 55
COVID-19 Важно Здраве Свят

Канада спира ваксинирането с АстраЗенека на хора под 55

Ваксината на АстраЗенека
Ваксината на АстраЗенека

Здравните власти в Канада обявиха, че спират да предлагат ваксината срещу  ковид на компанията АстраЗенека на хора под 55 години и искат нов анализ на ползите и рисковете от ваксината по възраст и пол, съобщи БТА.
Стъпката е предприета след съобщения от Европа за редки, но сериозни случаи на кръвни съсиреци, кървене и в някои случаи – смърт след ваксинация, предимно при млади жени. В Канада, където са поставени около 307 000 дози на АстраЗенека, не са регистрирани подобни случаи.
Националният консултативен съвет по имунизация посочи, че от известните към момента данни, има съществена неяснота за ползите от ваксината на АстраЗенека при хора под 55 години. До момента 40 процента от хората, които са получили кръвни съсиреци, са починали, но този процент може да намалее, когато бъдат индентифицирани и лекувани повече подобни случаи, отбеляза съветът.
По-възрастните хора са изложени на по-голям риск от хоспитализация и смърт от ковид, а усложненията от ваксината в тази възрастова група изглежда са по-редки, затова тя може да бъде предлагана с „информирано съгласие“, обяви комитетът.
Организацията „Хелт Канада“ заяви в изявление, че ще добави нови условия и изисквания за издаване на разрешения за използване на ваксини, включително „изискване към производителите да предоставят подробна оценка за ползите и рисковете от ваксината по пол и възраст в канадски контекст“.
„Хелт Канада“ вече е поискала такава информация от АстраЗенека.
Спирането на поставянето на ваксината на лица под 55 години се отнася за двете версии на препарата, одобрени в Канада – на АстраЗенека Канада и на Серумния институт на Индия, който произвежда собствена версия по лиценз, и канадския му партньор „Верити Фамъсютикълс“ (Verity Pharmaceuticals).
Много европейски държави временно спряха употребата на ваксината на британско-шведската компания АстраЗенека, докато течеше разследване на инцидентите с кръвни съсиреци по-рано този месец. Канада продължи тогава да използва ваксината, като посочи, че ползите превишават рисковете.
Почти всички държави след това възобновиха употребата на ваксината на АстраЗенека. Франция не се съобрази изцяло с препоръката на европейския лекарствен регулатор и заяви на 19 март, че ще поставя тази ваксина само на лица на 55 години и повече. Франция обоснова решението с доказателства, че кръвните съсиреци засягат по-млади хора.
Канада очаква 1,5 милиона дози от АстраЗенека тази седмица от САЩ, където тази ваксина все още не е разрешена за употреба. Канада е поръчала над 20 милиона дози от АстраЗенека и Серумния институт на Индия.
Канадските регулатори одобриха ваксините на Пфайзер/Бионтех, Модерна, АстраЗенека и Джонсън енд Джонсън. Канада е поръчала от Пфайзер до 76 милиона дози, а от Модерна – до 44 милиона. Властите се надяват да получат над 36,5 милиона дози до юли, за да могат да ваксинират с поне една доза всички възрастни, които пожелаят, до края на юни, информира Асошиейтед прес.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...