Quantcast
Новини Пловдив » България » Лекари разкриха как ваксинирани се заразяват с COVID-19, но боледуват леко
COVID-19 България Важно

Лекари разкриха как ваксинирани се заразяват с COVID-19, но боледуват леко

В Белгия от тази седмица започват масово да ваксинират
Ваксинация срещу COVID-19

И ваксинирани с втора игла срещу коронавирус дават позитивни PCR-и и боледуват от COVID. Такива случаи има в цялата страна, съобщава „Труд“.

Млада жена от София, която се имунизирала с РНК-ваксина, в края на февруари в момента е с коронавирус. Инфекцията обаче протичала леко. Медик от Русе също е с COVID, повече от месец след втората ваксина.

От РЗИ съобщиха, че и имунизираните се карантинират, в случай че дадат позитивен резултат на теста.
В Бургас също има случаи на положителни тестове, при ваксинирани хора след първа и втора игла. Това заяви д- р Георги Паздеров, шеф на РЗИ Бургас. “Не мога да кажа точния им брой, не са много. Никой от тези хора обаче не е изкарал вируса тежко, и не е бил хоспитализиран”, обясни д- р Паздеров.

Той уточни, че след първа игла, далите положителни проби са боледували, дефакто са били болни с COVID. Те били с лека симптоматика, имало и без симптоматика. След втора игла също е имало няколко случая на ваксинирани, дали положителни тестове.

“По принцип тези хора са само вирусоносители”, каза д- р Паздеров. 63 годишна жена, ваксинира с “Pfizer”, 10 дни след това има симптоми и дава положителна проба за коронавирус.

Сред медицинските среди в Шумен са известни два случая на лекари на над 50 г., които са били ваксинирани с две дози и са дали положителни тестове за COVID-19.

И при двата случая обаче болестта е протекла много леко, за няколко дни, като обикновена настинка с леко завишена температура. Не се е стигнало до усложнения и развиване на пневмония.

Във Великотърновска област няма регистриран случай на пациент имунизиран с две дози ваксина и в последствие заболял от коронавирус.

“Имаме заповед да следим за такива случаи, но засега нямаме данни за заболели след втора игла ваксинация”, заяви директорът на РЗИ във Велико Търново д-р Евгения Недева.

“Не е изключено и ваксинирани да дават позитивни PCR-тестове, защото, както е известно и те могат да са вирусоносители, в случай, че са били в близост до заразен. Тестът отчита присъствие на вируса в носоглътката”, коментира шефът на института по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че не е изключено имунизирани да карат COVID, но в такива случаи ставало въпрос за лека симптоматика проявяваща се в хрема.

“Целта на ваксините е да предпазват и до този момент не ми е известно да е регистриран случай на ваксиниран с две игли, който да е приет в болница с COVID”, каза още проф. Кантарджиев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...