Quantcast
Новини Пловдив » България » Математикът Лъчезар Томов: Лесно може да стигнем 12-15 000 хоспитализирани, ако отворим
COVID-19 България Важно

Математикът Лъчезар Томов: Лесно може да стигнем 12-15 000 хоспитализирани, ако отворим

Лъчезар Томов
Лъчезар Томов

„Много е рано за това, което се прави. Лесно можем да стигнем 12 000 -15 000 хиляди хоспитализирани в следващите няколко седмици, ако отворим“. Така математикът Лъчезар Томов коментира разхлабването на ограничителните мерки в интервю за БНР.

Броят на хоспитализираните може да намалява, но такава бройка не е основание за голяма надежда, ако отново отворим, смята преподавателят в Нов български университет и Националната гимназия за древни езици и култури.

Явно британският вариант е много по-труден за контролиране от другите щамове, отбеляза още той.

„Няма преследване за спазване на нормалните стандартни мерки. Няма преследване в магазините и в моловете, систематично, за това, че хората ходят с маски под носа или без маски, или с шалове. Затварянето не е абсолютно неизбежно, но трябва да има такъв процент спазване на стандартните мерки, както е в Сингапур или Япония, за да го избегнете или да го отложите максимално. Ние имаме около 40% спазване според индекса на Оксфорд“, посочи Томов.

Болничната система и сега е капитулирала, защото имаме по една интензивна сестра на 20-30 души, изтъкна Томов. По думите му в момента има „повишена смъртност, която е доста над официалната“.

В коментар на тезата, че се търси баланс между физическото и психическо здраве, Томов изтъкна, че „няма как психическото здраве да е за сметка на физическото“.

В България стриктно затваряне ще даде по-бърз ефект, отколкото в Англия, заради по-слабия трафик между регионите, заяви още математикът.

„По време на епидемии, на експоненциален ръст, който се върна сега, ваксинирането е доста неефективно. Ако ваксинираме по-бързо рисковите групи, натискът над болниците със сигурност ще намалее“, подчерта Лъчезар Томов, който обаче е на мнение, че хората трябва да бъдат убеждавани да се ваксинират./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...