Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Министър Борисов: Наляхме половин милиард в индустриалните зони край Пловдив
Важно Марица Регион

Министър Борисов: Наляхме половин милиард в индустриалните зони край Пловдив

Министър Лъчезар Борисов, кметът на "Марица" Димитър Иванов и предприемачът Здравко Линкин направиха първата копка

Кметът на „Марица“ Димитър Иванов призова по-бързо да се направи свързващия път край Околовръстното

ПловдивПрес

Това е поредният инвестиционен проект в Пловдивска област, за последните 4 години сертифицирахме проекти на стойност половин милиард лева и създадохме над 1000 работни места в индустриалните зони. Това каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Министър Борисов заедно с кмета на община „Марица“ Димитър Иванов и предприемачът Здравко Линкин- председател на Съвета на директорите „Интерлинк Груп“ АД, направиха първа копка на високотехнологичен завод за алуминиеви профили за прозоречни решения и фасади в индустриална зона „Марица“, част от Тракия икономическа зона. Българската компания ще инвестира 39 705 000 лв. в материални и нематериални активи в индустриална зона „Марица“, част от Тракия икономическа зона.

На събитието присъстваха  още областният управител Дани Каназирева, кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, кметът на Пловдив Здравко Димитров, бившият градоначалник Иван Тотев, инж. Пламен Панчев – създател и изпълнителен директор на „Тракия икономическа зона“, Йордан Фиданов – управител на „Профилинк“ ООД, зам.-кметът Стефан Стоянов .

„Само от началото на кризата българското правителство успя да насърчи проекти за 1,8 млрд.лв. и да се открият много работни места. Това е успешен пример и по време на криза. Успяхме да подобрим кредитния рейтинг, България стана член на Банковия съюз и на валутно-курсовия механизъм ERM II, припомни министър Борисов.

Кметът на „Марица“ Димитър Иванов благодари на  Здравко Линкин, че е избрал община „Марица“ да инвестира и поиска по-бързо да се направи свързващия път до Околовръстното.

Изпълнителният директор на Тракия икономическа зона Пламен Панчев обясни, че по проектите се работи втора година. „Ако нямахме това добро сътрудничество между местна власт, държава в лицето на Българската агенция за инвестиции и Министерство на икономиката, нямаше да стигнем дотук. Три инвестиции, които ще се реализират в инустриална зона „Марица“, част от Тракия иконимическа зона, възлизат над 100 милиона лв. Те ще допринесат за въглеродната наутралност, която се стремим да постигнем в нашия проект“, каза Панчев.

Той допълни, че в Плана за възстановяване и устойчивост, който държавата представи, са предвидени около 400 милиона за развитие на индустриалните паркове. „Беше приет и Законът за индустриалните паркове, който ни дава възможност да продължим това, което успешно сме направили досега“, коментира той.

По думите му  компаниите в Тракия икономическа зона успешно привличат работници. „Успяхме да направим първия обучителен център – проект, който свързва професионалното средно образование с висшето образование и бизнеса. Обсъждаме как това да стане практика в цялата страна“, подчерта Пламен Панчев.

Общата площ на новия завод е 194 000 кв. м. /около 200 дка/ като по проект до 30.06.2022 г. ще бъде изградено първото производствено-складово хале с разгъната застроена площ 22 500 кв. м. През следващите 5-10 години ще бъдат построени още 3 производствено-складови халета.

В новия завод, чийто инвеститор е фирмата-майка „Интерлинк Груп“ АД, ще започне производство свързаното дружество „Профилинк“ ООД. Компанията е в топ 10 на европейските производители на PVC профили. Модерното предприятие ще е с капацитет на първи етап 10 000 тона годишно алуминиеви профили, при напълно автоматизиран производствен процес.

По предварителни разчети то ще стартира дейност в периода юли – септември 2022 г. Ще бъдат разкрити 150 нови работни места. По своите параметри базата на „Профилинк“ се очертава като най-голямата в този сектор на Балканския полуостров.
Изпълнител на обекта е „Сиенит строителна група“ ЕАД, а проектът е поверен на арх. Георги Стоянов, управител на „Архитектурно дизайнерско студио“./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...