Quantcast
Новини Пловдив » България » Прокуратурата спря купуването на 7000 гласа
България Съд и Прокуратура

Прокуратурата спря купуването на 7000 гласа

Прокуратура
Прокуратура

Прокуратурата поиска запор на 425 000 лв. по банкови сметки на хора, за които се предполага, че са щели да ги дадат за купуване на гласове. Още 240 000 лв. са открити в брой при задържането на 34 души, за които се смята, че ще търгуват на вота.

Така излиза, че ако средната цена за един глас е 100 лв., парите са щели да стигнат за около 7000 гласа купен вот.

Данните за сумите са от Националното междуведомствено звено, създадено с цел бърза и адекватна реакция срещу престъпления, свързани с изборния процес и са до днешна дата, пише „24 часа“.

До момента в Националното междуведомствено звено, създадено с цел бърза и адекватна реакция срещу престъпления, свързани с изборния процес, са постъпили 144 сигнала за нарушения.

От прокуратурата съобщиха, че са възложени проверки по 163 преписки. 14 са образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите. Задържани за до 24 часа са 34 души.

В Националното междуведомствено звено участват представители на прокуратурата, ДАНС и МВР. Те анализират всяка постъпваща информация. Данните водят до извода, че с изборна търговия се занимават хора, които вече имат обвинения. Престъпленията, за които са подведени под отговорност, най-често са каналджийство, лихварство, пране на пари, наркоразпространение и други. Заради предстоящите на 4 април парламентарни избори, в момента те изграждат мрежи и предлагат пари за купуване на гласове в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

За да се гарантира сигурността на вота, обществения ред и за да няма изборна търгория, на 30 март е имало спецакции в три области. Действията са извършени по разследвания за пране на пари и лихварство. По тях имало данни и за престъпления против изборните права на гражданите.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...