Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Божкова: Пикът на третата вълна ще е около 25 април
COVID-19 България Важно

Проф. Божкова: Пикът на третата вълна ще е около 25 април

Проф. Марусия Божкова

„Още в началото на март се виждаше, че вървим към пик и предвидихме три възможни сценария за развитие на пандемията. Един от тях към днешна дата е верен. За съжаление, това е песимистичният сценарий, при който основното репродуктивно число се увеличава“. Това коментира пред БНР проф. Марусия Божкова, преподавател по статистика и вероятности в Математическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“.

Пикът ще бъде около 25 април, когато ще празнуваме Цветница, посочи проф. Божкова, като уточни, че прогнозата е според математическия модел, с който работи тя. Изчисленията са за около 200 починали с COVID-19 на ден.

По думите ѝ популацията, в която се разпространява епидемията, е много по-наситена и скритата заболеваемост дава тласък. Така ефектът от всички затваряния се отчита със закъснение.

Тя определи като политически решенията за разхлабване на мерките и даде пример и с Гърция, където заболеваемостта расте, а ограниченията се облекчават.

Краят на третата вълна е трудно да се прогнозира, подчерта проф. Божкова и добави, че трябва да стане видим и ефектът от ваксинацията: „По около 120 хиляди души на месец трябва да се ваксинират, ако искаме до края на 2021 г. да постигнем затихване на епидемията“, добави проф. Божкова.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...