Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Кантарджиев: Намираме се в плато, до седмица ще има спад на заразените
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Кантарджиев: Намираме се в плато, до седмица ще има спад на заразените

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев

В момента се намираме в плато и до седмица се очаква спад на заболелите. Разхлабването на мерките е съобразено с медицинските показатели и се налага, защото когато те продължат повече от две седмици, се натрупва умора в обществото и органите, които осъществяват контрола.Това заяви пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса проф. Тодор Кантарджиев.

Вчера електронната ми поща беше пълна с писма на възмутени граждани, че мерките се разхлабват. Нищо толкова не се пуска, маските си остават и изискването да не се събираме. Това е съобразяване с медицинските показатели, натовареността на болниците и системата, добави проф. Кантарджиев.

Експертът призна, че ситуацията в лечебните заведения е сложна, но оптимистичната новина е, че хоспитализираните са под 10 хил. и един болен не заразява много други. Според него, когато започнат 10 души да заразяват 20 и нагоре, тогава ситуацията ще се влоши.

„Постоянно се разкриват още легла и се осигуряват нови възможности да работят болниците. Засега имаме ресурс от лекари. Вече сме в плато, системата се справя, въпреки че натовареността е по-голяма от ноември месец. До седмица трябва да започне спадане на броя на случаите“, прогнозира той.

Проф. Кантарджиев обясни, че официално преболедувалите са около 300 хил., а като се прибавят хората, които не са влезли в статистиката, броят на срещналите се с COVID-19 скача до над 1,2 млн. Около 450 хил. души пък са ваксинирани. Според него тези цифри показват, че с имунитет са близо 2 млн. българи.

Проф. Кантарджиев посочи, че стратегията е всички получени количества ваксини да се прилагат веднага. Според него до края на лятото трябва да се постигне колективен имунитет, така че да се ограничи разпространението на заразата. Той обясни, че се натрупват знания и затова препоръките за употреба на препаратите се променят.

„Обществото е много чувствително към страничните явления. Най-малкото съмнение за случаи кара да се намали темпът или да се спре ваксинирането. Засега сигурна връзка между ваксините и страничните реакции няма. Аз съветвам хората, които се имунизират с всички ваксини – хубаво е малко повече домати и доматен сок да се консумират. Това е най-доброто природно средство срещу кръвосъсирване“, добави директорът на НЦЗПБ.

Относно новия британски вариант на коронавируса проф. Кантарджиев заяви, че от него трябва да се пазят повече младите хора и бременните жени. Той уточни, че при тази разновидност рядко се губи обоняние./ПловдивПрес

Още новини по темата

Математикът Лъчезар Томов: Лесно може да стигнем 12-15 000 хоспитализирани, ако отворим

Стигнахме печален рекорд! 5176 нови заразени на ден, починали са 155 българи

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...