Quantcast
Новини Пловдив » България » Арести в няколко области за изборни измами
България Важно ИЗБОРИ 2021 Крими

Арести в няколко области за изборни измами

архив, полиция
архив, полиция

Арести заради търговия с вот в навечерието на парламентарните избори. Във фокуса на разследващите са престъпни мрежи от лихвари, наркодилъри и трафиканти на хора, ангажирани с купуване на гласове.

Акциите на полицията и прокуратурата са в няколко области. Обиски и арести през последните дни има в областите Хасково, Габрово, Пловдив, Пазарджик и София. По информация на bTV групите използват всякакви средства – от пари до изнудване и заплахи, за да накарат хората и да гласуват по поръчка.

С тях преди избори се свързват представители на различни партии и кандидати, наемат ги и дори им плащат разходите за бензин и храна докато обикалят да купуват гласове.

Във вторник полиция нахлува в ромската махала на Харманли. Следват арести на лихвари по сигнали за купуване на гласове. Хората в квартала твърдят, че акцията е изпреварила търговията с вота.

Сред задържаните е и адвокат Георги Матанов. При претърсване на дома и офиса му са открити близо 150 000 лева, за които е имало съмнения, че са приготвени за купуване на гласове. Той твърди, че парите са от доходи и спестявания на семейството му.

От прокуратурата не коментират случая в Харманли. За серията акции съобщават само, че са блокирали 700 000 лева за купуване на гласове и, че разследват престъпни групи.

Групите работят за всеки, който им плати, твърдят източници на bTV. Използват заплахи, изнудват длъжници, конфискуват лични и дебитни карти. Не за първи път такива групи търгуват с гласове, признават от държавното обвинение.

„Първо, те разполагат с вградената структура. Второ, между членовете на тази група са налице доверителни отношения и връзки. Трето, те държат под зависимост конкретен брой лица“, обяснява Валентина Маджарова – и. д. ръководител на специализираната прокуратура.

Тарифите за изборите сега са от 50 до 100 лева за глас.

В един от районите събирачите на гласове подписват запис на заповед за получените суми, за да върван парите, ако не съберат обещания брой гласове.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...