Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Димитър Димитров от ЦИК: Карантинираните 3 дни преди вота няма да могат да гласуват
България Важно ИЗБОРИ 2019 Политика

Димитър Димитров от ЦИК: Карантинираните 3 дни преди вота няма да могат да гласуват

Димитър Димитров
Димитър Димитров

Хората, които са били карантинирани в последните 3 дни преди изборите (четвъртък, петък и събота), както и в деня на вота, няма да могат да гласуват. Това съобщи днес говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров Димитров.

„Има и казуси с хора, карантинирани на адреси, различни от настоящия и постоянния им. Те също няма как да гласуват, освен ако не са подали заявление до 20 март“, каза още Димитров.

По думите му най-голям проблем се очертава сформирането на мобилните секции за хора под карантина или изолация. Той призова партиите да номинират свои представители за членове на тези секции. „Нека да предлагат всички, които вече са преболедували вируса и, ако към тях са се обърнали доброволци, също да ги номинират“, каза още Димитър Димитров.

6,7 милиона са имащите право на глас, като окончателният брой ще е ясен в неделя. Засега обикновените секции, които ще отворят на 4 април, са 11 983, като в 9398 от тях ще може да се гласува и с машина. В чужбина ще бъдат разкрити 465 секции,  в над половината вече са пристигнали изборните книжа. 2450 са техническите лица, които ще обслужват машините и ще ги доставят до секциите.  Всички те са проверени от МВР и ДАНС, подчерта Димитров.

28 организации са регистрирали 3401 наблюдатели на вота.
409 за момента е броят на подвижните секции. Те обаче са само за хора с трайни увреждания, които не им позволяват до отидат до секцията. Към тях предстои да се добави и броят на разкритите мобилни урни за хората под карантина.

6895 са кандидатите, които се борят да влязат в парламента. Окончателният им брой също ще е ясен в неделя.

35 са медиите, акредитирани да отразяват изборния ден. Сред тях има и пет международни – Франс прес, Ройтерс, Асошейтед прес, Ал Джазира Великобритания и македонският Канал 5.

Пет социологически агенции ще работят по изготвянето на екзитпол./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...