Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Заведение пред фалит: Дължи 30 хил. лв. наем на общината, а не е работило
Бизнес Бизнес под карантина Пловдив

Заведение пред фалит: Дължи 30 хил. лв. наем на общината, а не е работило

Кадър: bTV

Заведение в Пловдив е пред фалит, защото трябва да плати повече от 30 хил. лева наем на общината, макар и да е било затворено.

Кръстина Куртогуларъ е собственик на заведение за сладкиши и сладоледи – собствено производство. Не получава никакви подкрепа от държавата.

„Ние, нашата фирма специфично, сме производство. И затова не ни отпускат никакви помощи“, коментира жената пред bTV.

Месеците принудително затваряне принуждават 10 от 12-те служители да напуснат. Община Пловдив опрощава месечните наеми през първия локдаун, но не и при второто затваряне. Така след месеци без работа, се оказва, че заведението дължи 5-цифрена сума за наем. Кръстина сигнализира кмета и местния парламент. Отговор не идва. Пристига обаче писмо със заплаха за съд.

„За наша неприятна изненада получихме писмо, че в 14-дневен срок трябва да платим цялата сума, плюс лихвите към нея. Сумата е около 40 хил.“, казва Кръстина.

Общината е категорична, че опрощаване на наемите за миналата финансова година вече е невъзможно. Оттам обясняват и че повечето наематели си плащат задълженията. Имало само 6 молби за опрощаване на дълговете.

„Има огромна опасност да фалираме. Всъщност ние ремонтирахме цялата сграда за наша сметка. За което изтеглихме кредити. Кредитите възлизат на стотици хиляди“, казва собственичката на заведението.

Дали общината ще опрости поне частично наемите на фирмите, които принудително не работеха заради локдауна, ще реши общинският съвет на следващата си сесия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...