Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Какво предлагат партиите за образованието – революционни промени или още от същото
Важно ИЗБОРИ 2021 Мнения Образование Разбор

Какво предлагат партиите за образованието – революционни промени или още от същото

Снимката е илюстративна

Какво предлагат партиите за следващите 4 години? Този въпрос би трябвало да си задава всеки българин, който е решил да гласува на 4 април. За да направим информиран избор, трябва да знаем как политическите формации си представят развитието на страната и какви политики ще реализират в следващия мандат на Народното събрание. ПловдивПрес ви представя основни акценти по сектори от предизборните програми на партии и коалиции, които се борят за нашия глас.


Галина ГЕОРГИЕВА


В сектор „Образование“ политическите формации се надпреварват да обещават какво ли не. Избирателят трябва да се въоръжи с търпение, да изчете подробно всички предложения и да прецени кои от тях могат да се реализират и кои са си чист популизъм. Управляващите се гордеят с „велики“ постижения и гарантират още от същото. Ако ГЕРБ отново е на власт, ще повиши разходите за образование до 5% от БВП. За същия процент настоява и БСП. Социалистите и ВМРО се заканват да въведат един учебник по предмет и да направят яслите и градините безплатни – идеи, харесвани от обществото. Част от предложенията им са припознати от Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ, както и от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. Партията на Слави Трифонов се готви за революционна промяна – да отмени матурите в 4. клас и да въведе мандатност на директорите. „Демократична България“ иска модернизация на образованието.

За Коалиция ГЕРБ-СДС: Вдигаме заплати, строим училища

Управляващите се хвалят, че през последните 4 години са извършили дълбоки и успешни реформи. По същество обаче вдигането на заплатите не е реформа, а поощрителна мярка, вмятат просветни спецове.

Хвалят се, че са вдигнали са двойно учителските заплати и са върнали хиляди необхванати деца в клас, увеличили са и броя на ресурсните учители, училищните психолози, педагогическите съветници и логопедите. И обещават да продължават по същия начин.

“Ангажираме се да затвърдим водената политика на увеличаваща се бюджетна подкрепа за сектора и да повишим разходите за образование до 5 на сто от БВП (за периода 2017 -2021 те бяха увеличени от 3,6 на 4,5 % от БВП). България ще има добро образование и подготвени специалисти във всички сфери, ако успеем да мотивираме повече ученици с по-добри образователни резултати да се включат в педагогическо образование и след това в педагогическа професия и ако насърчим най-добрите студенти да станат преподаватели“, пише в политическата програма „България следващо поколение“-2021 г. на ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ се ангажира да увеличава всяка година учителските заплати и да поддържа средните възнаграждения на ниво над 125% от средните за страната. Повишаване и на заплатите за преподавателите във висшите училища обещават управляващите, като целта е да достигнат над 140% от средната за страната. Увеличаване на стипендиите на учениците с най-високи резултати и разработване на програма за ангажиране на учители в пенсионна възраст за работа в училища и детски градини, са още сред приоритетите.

ГЕРБ обещават да оптимизират учебните програми, да включат повече представители на бизнеса като преподаватели в училищата и висшите училища, както и да израдят 60 нови детски градини с яслени групи и достроят още 100.

Сред ангажиментите на управляващите са още разширяване на обучението по компютърно моделиране, програмиране, дигитална медийна грамотност и киберсигурност в училищното и висшето образование;  увеличаване на приема в гимназиален етап в държавните висши училища в профилите и специалностите, свързани с информационните технологии.

Управляващите отчитат, че за последните 4 години са модернизирали цялостно над 500 образователни институции, финансирали са строежа на 12 нови училища и надстрояване на други 44, инвестирали са в ремонта и оборудването на физкултурни салони, спортни площадки, ученически общежития, класни стаи и кабинети, купили са ученически шкафчета за 450 000 ученици. Обещанията са в следващия мандат да построят 10 нови училища в най-големите градове и надстроят други 50 училища с цел преминаване към едносменен режим, както и да обновят поне една спортна площадка във всяко училище, да изградят физкултурни салони в 100 училища.

БСП – един учебник по предмет за всеки клас, безплатни детски градини и ясли

Един учебник по предмет за всеки клас в цялата страна, безплатни учебници за всички ученици от 1. до 12. клас и безплатни детски ясли и градини– с тези предложения БСП се опитва да привлича избирателите. Идеите на социалистите са добри, макар и да напомнят за времената преди 1989 година, но как и дали ще се реализират, е друг въпрос. Ако има 1 учебник по предмет, интересно ще е кое издателство ще спечели в надпреварата. А за безплатните ясли и градини от години в Пловдив апелират общинските съветници от червената група и мераклиите да управляват града. Предложението фигурираше и в програмата на бившия кмет на Пловдив и депутат два мандата Славчо Атанасов.

БСП настоява за премахване на делегираните бюджети и бюджетно финансиране само на държавни и общински училища. Ако вземе властта, партията се заканва да направи пълен преглед на учебните програми и учебното съдържание, което трябва да е съобразено с възрастовите и психологически особености на учениците.

Столетницата обещава всяка година да увеличава учителските заплати и те да бъдат на ниво над средната работна заплата за страната. В програмата на социалистите пише, че ще утвърждават учителската професия като регулирана професия, нeщо, за което се говори от години.

За висшите училища предложенията са по-малко, но част от тях са свързани с рекламирането им на европейско ниво. Ще увеличават държавното финансиране за университети за научни изследвания и иновации.

ВМРО – безплатни учебници за всички ученици и разширяване на военното обучение в училище

Част от предложенята на ВМРО се повтарят с тези на БСП. Воеводите се обявяват за безплатни учебници и учебни помагала за всички ученици до 12. клас. По всеки от общообразователните предмети трябва да има по един учебник, одобрен от МОН, както и всяко българско дете да има право безплатно да посещава ясла и детска градина. От партята на Красимир Каракачанов предлагат в най-кратки срокове да се инвестират поне 100 млн. лв. за изграждането на нови детски градини и ясли, да се обособят вече изградени подходящи сгради и ремонт на старите градини и ясли. Само по този начин ще се прекрати унизителната томбола, в която сега се разиграват имената на хиляди дечица всяка година, обясняват от ВМРО.

Патриотите искат още да се засили ролята на българското училище за патриотично обучение и възпитание, с цел съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност. Тази цел се реализира с приоритетно изучаване на българския език и литература, историята, географията, българските обичаи, традиции и фолклор. Запазване на мрежата от детски и учебни заведения в малките населени места, като защитени от държавата. Активна политика за привличане на ученици и студенти от българските общности зад граница. Разширяване на военното обучение в училище и подготовка на учениците за действия при бедствия, аварии и извънредни ситуации, със засилване на практическата подготовка. Стимулиране развитието на ученически спорт и туризъм. Възстановяване на ученическите центрове за отдих, искат от ВМРО.

„Има такъв народ“ – мандатност на директорите и премахване на матурата в 4. клас

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ атакува политическата сцена с идеята за мандатност на директорите, като всеки школски шеф ще има право на максимум 2 мандата. За подобна промяна се говори от години. В началото на март синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ публикува данни от национална анкета сред 8000 учители и директори, според които „66% от тях настояват за мандат на управленческата длъжност в образователните институции. 45,6% от анкетираните са на мнение,че броят на мандатите не трябва да бъде ограничаван, но е задължителна атестация с участието на синдикатите на 4 години. От тази атестация трябва да зависи продължаването на договора на директора“. Хората на Слави Трифонов също настояват за атестиране на директорите.

Сред останалите педложения на партията са промяна на съдържанието на учебните програми и уеднаквяване на учебното съдържание. Премахване на НВО в 4. клас и възможност за повтаряне на 4- клас, ако ученикът не е усвоил родния си език. Приемане на рамка за поведението и дисциплината в училище и промяна на похода за финансиране „парите следват ученик“. От „Има такъв народ“ искат да бъде определен модел, който осигурява финансиране на училището спрямо възможностите му и икономическите интереси на страната.

Изправи се! Мутри, вън! – дигитално образование и подкрепа за науката

За модерно образование и подкрепа за науката се обявяват от „Изправи се! Мутри, вън!“. Коалицията си поставя за цел достигане на разходи от 4,5 % от БВП за образование. За увеличение на учителските заплати ще се борят хората на Мая Манолова, но не посочват какво да е повишението. Сред идеите им са опростяване на учебното съдържание и учебните програми и преминаване към дигитално съдържание, осигуряване на училищни автобуси и на средства за тяхната поддръжка. „Изправи се! Мутри, вън!“ също като БСП и ВМРО се обявява за безплатни детски градини и ясли за всички деца. При недостиг на места родителите да получават ваучери за частни детски градини и ясли, мярката е на стойност 200 млн. лв. на година и ще подпомогне пряко българските домакинства с деца до 7-годишна възраст или около 300 хиляди деца, посочват от коалицията. Сред приоритетите им е създаване на национална програма „Лаптоп за всяко дете“ и учебни програми за достигане на добрите европейски и световни стандарти за грамотност.

Сред идеите на коалицията за висшето образование са достигане на разходи от 1 % от БВП, финансиране с публични средства на българска ваксина срещу COVID-19 и свързаните с пандемията изследователски проекти, както и стимулиране на обмена на учени и преподаватели и възможности за специализации и участия в научни форуми, практики в авторитетни институции и научни и образователни институции.

ПК ВОЛЯ и НФСБ – спешна ревизия на учебниците и по-високи стипендии на ученици

Сред приоритетите на Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ са безплатни учебници за всички деца до 12 клас, безплатни униформи и повишаване на стипендиите на ученици от 20 на 50 лева. Ако влязат в управлението, ВОЛЯ и НФСБ ще направят спешна ревизия на съдържанието на учебниците. Настояват за един учебник по един предмет. Ще отстояват позицията за спиране на джендър-идеологията и третия пол в българските училища

„Демократична България“: 4% от БВП за предучилищно образование, по 1% за висше и наука

Предизборната програма на „Демократична България“ в сектор „Образование“ започва с анализ на ситуацията до момента и се стига до извода, че  се наблюдава „голямо изоставане на българските ученици в сравнение с връстниците им от развитите държави“, както и „огромно изоставане вътре в страната на учениците от по-бедни спрямо тези от по-богати семейства“. От политическата формация са готови да изготвят програма за модернизация на системата на предучилищното и училищното образование, както и на сектор „Висше образование и наука“. Ще настояват за увеличаване на държавното финансиране на 4% от БВП за предучилищно и училищно образование, 1% от БВП за висше образование, и 1% от БВП за наука и научни изследвания, съгласно нов модел на финансиране.  Дигитализацията е един от най-важните елементи, които да изведат образованието на нужното високо съвременно ниво, посочват от „Демократична България“.  Искат обективна процедура за атестиране на учители и директори, преподаватели, изследователи и администратори; както и нови процедури за заемане на академични длъжности./ПловдивПрес

Икономическите програми на партиите – нещо старо, нещо ново, нещо назаем…

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...