Quantcast
Новини Пловдив » България » 144 сигнала за изборни нарушения и 34-ма задържани
България Важно ИЗБОРИ 2021

144 сигнала за изборни нарушения и 34-ма задържани

Прокуратура
Прокуратура

Националното междуведомствено звено, създадено с цел бърза и адекватна реакция срещу престъпления, свързани с изборния процес, отчита към 31 март 2021 г. общо 144 сигнала за нарушения. По подадени сигнали компетентните прокуратури са възложили проверки по общо 163  преписки. Образуваните до момента досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите са общо 14. Задържани са общо 34 души по Закона за МВР.

С оглед законосъобразното провеждане на изборите, насрочени за 04 април 2021 г., Прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС ежедневно анализират постъпващата информация. От направения анализ се извежда изводът, че обвиняеми лица по образувани досъдебни производства за каналджийство, лихварство, пране на пари, наркоразпространение и други, изграждат престъпни мрежи по предлагане на имотни облаги с цел осигуряването на гласове в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

За гарантиране сигурността, опазване на обществения ред и ефективно противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите в страната на 30 март 2021 г. са проведени специализирани операции в три области. Действията са извършени във връзка с образувани досъдебни производства за пране на пари и лихварство, по които има събрани данни, че се извършва и престъпна дейност, попадаща в обхвата на чл. 167-169г от НК.

Компетентните прокуратури са поискали налагането на запор по Закон за мерките срещу изпирането на пари на сума в размер на над 425 000 лв., като от задържаните лица са иззети и около 240 000 лв. и евро в различни купюри, за които са налице данни, че са предназначени за купуване на гласове.

Националното междуведомствено звено ще предоставя ежедневна актуална информация.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...