Quantcast
Новини Пловдив » Образование » 4517 зрелостници в Пловдив на матура по БЕЛ, английският е най-желан за втори ДЗИ
Важно Образование Посоки

4517 зрелостници в Пловдив на матура по БЕЛ, английският е най-желан за втори ДЗИ

Снимката е илюстративна

Галина ГЕОРГИЕВА

4517 дванадесетокласници в Пловдив и областта ще държат матура по Български език и литература. 4504 ще се явяват на втори ДЗИ, а 92-ма  по желание избират да отидат и на трета матура. Това заяви пред ПловдивПрес началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова. По думите й това са всички подадени заявления в училищата от града и областта през март.

Държавният зрелостен изпит по БЕЛ, който е задължителен, е на 19 май. На 21 май ще се проведе вторият ДЗИ, който е по предмет по избор на зрелостниците.  ДЗИ по желание ще се проведе между 26 и 31 май, според заповедта на министъра на образованието Красимир Вълчев.

Най-много зрелостници ще се явяват на втори ДЗИ по английски език -1250, сочи справката на Регионалното управление по образование.

Трети предпочитен избор, е този по професионална квалификация в специализираните гимназии. На него ще се явят 951 зрелостници.

813 ученици ще държат изпит по биология и здравно образование. Философски цикъл се оказва следващият  най-желан предмет – 489 дванадесетокласници са го посочили.

374 зрелостници са подали заявления за география и икономика. Математика като втори ДЗИ са обявили 276, а история и цивилизация – 125.

Немският е вторият най-желан от чуждите езици след английския. 65 дванадесетокласници ще държат  изпит на 21 май. Следват испански език – 41, френски език- 34, италиански език – 25.

Само 24 зрелостници са пожелали  физика и астрономия като втори ДЗИ, а 17 – химия и опазване на околната среда.

Английският език отново е най-предпочитан от дванадесетокласниците като ДЗИ по желание – 48  са го посочили. Следват математика – 15 и физика и астрономия-12. Петима ще  се явяват на философски цикъл, четирима – на история и цивилизация, също толкова са желаещите и за химия.

10 ще държат Държавен изпити за придобиване степен на професионална квалификация като трета матура./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...