Quantcast
Новини Пловдив » ИЗБОРИ 2021 » Как да гласуваме с машини в неделя
ИЗБОРИ 2021

Как да гласуваме с машини в неделя

Така ще изглежда електронната бюлетина

На предстоящите в неделя избори ще има общо 9390 машини за гласуване. Още в събота в определените секции ще бъдат сложени устройствата. Машината обаче ще бъде активирана от член на СИК в началото на изборния ден. След това устройството ще отпечата нулев протокол, който представлява списък с партии и кандидати с преференции. Всеки един гражданин може сам да реши дали иска да гласува с машина или с традиционната хартиена бюлетина.

Ако избирателят желае да подаде своя вот с машина, трябва да заяви това на членовете на секционната комисия (СИК). После получава от СИК карта, която се поставя в слота на машината. На екрана се появява електронна бюлетина, която е същата като хартиената. Чрез докосване трябва да се маркира квадратчето на избраната партия или „Не подкрепям никого“. По същия начин се маркира и кръгчето за преференция, ако гласоподавателят иска да подкрепи конкретен кандидат. За разлика от хартиената бюлетина, при натискането на преференцията на екрана на машината се визуализира името на кандидата.

На монитора на машината се изписва изборът, които е направен от гласоподавателя. Ако е допусната грешка, избирателят може да натисне „Назад“ и да се поправи, ако без да иска е натиснал грешна партия или преференция.

След като избирателят натисне „Гласувай“, от машината излиза хартиена разписка, която той трябва да вземе, да я сгъне с надписа навътре и да я постави в отделна урна, предвидена за машинното гласуване. Гласоподавателят връща картата на секционната комисия. Подписва се в избирателния списък, взима личната си карта./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...