Quantcast
Новини Пловдив » ИЗБОРИ 2021 » Над 20 000 полицаи ще охраняват изборите
ИЗБОРИ 2021

Над 20 000 полицаи ще охраняват изборите

Старши комисар Тодор Гребенаров
Старши комисар Тодор Гребенаров

Над 20 000 полицаи ще охраняват денонощно изборните бюлетини за вота в неделя. Те ще опазват реда на 7026 места с 11 983 изборни секции на територията на цялата страна. 1944 пожарникари също ще помагат на полицаите в охраната на изборите.

Старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на ГД „Национална полиция“ обясни, че са осигурени 88 секции в болниците и 185 подвижни COVID-19 секции за контактни и болни от вируса. Определени са и 409 подвижни секции за хора, които са трудноподвижни.

До петък беше създадена необходимата организация за съпровод и охрана на 9394 технически устройства за машинно гласуване до областните центрове. В събота те ще бъдат транспортирани до секциите. В събота предстои съпровод и охрана на изборните секции до местата, на които трябва да се получат изборните книжа и съпровод и охрана на машините.

Създаден е щаб към МВР, който да регулира цялата дейност. От 8-и март е въведен денонощен телефон, на който гражданите ще могат да подават сигнали за нарушения на изборния процес. Те ще могат да сигнализират и на място в районните управления в страната.

Създадена е необходимата организация за ускорено издаване на лични документи, съобщи заместник-директорът на ДБДС Цветомир Панчев. Направено е всичко, за да могат граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) поради изгубване, открадване, повреждане, унищожение или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 2 април 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват. Панчев подчерта, че това удостоверение служи единствено и само за упражняване правото на глас, но не и като легитимация пред други органи. Освен това с Решение на ЦИК е прието, че граждани с изтекли по време на извънредното положение документи за самоличност, могат да упражнят правото си на глас, като се легитимират с тях./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...