Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Проф. Балтов: Идат над 1,2 млн. ваксини „Пфайзер“
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Балтов: Идат над 1,2 млн. ваксини „Пфайзер“

Проф. Асен Балтов
Проф. Асен Балтов

Определени са 1 милион 259 хиляди 728 дози допълнително количество ваксини на „Пфайзер“ на България, което ще бъде дадено в следващите 3 месеца. Това съобщи в „Денят започва“ директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

По думите му по този начин ваксинационният план ще бъде на 100 процента изпълнен и дори преизпълнен. Това ще доведе до покритие на над 70 процента ваксинирани до края на септември, добави проф. Балтов.

„Кога ще дойде пратката ще стане ясно през следващата седмица. Имайки 1 милион до края на месец април, след това милион и половина до май и 2 милиона вече ваксинирани до края на юни ще имаме натрупан колективен имунитет, заедно с преболедувалите, които ще са не по-малко от 500 хиляди. 2 милиона и половина души покритие ще бъде достатъчно да живеем по-спокойно и по-нормално и да имаме едно хубаво лято“, допълни проф. Балтов.

Според него трябва да се започне с хората над 75-годишна възраст, след това от 70 до 75, от 65 до 70-годишна възраст. Когато има повече дози, те ще бъдат разпределени пропорционално, както към общопрактикуващите лекари, така и към ваксинационните пунктове, отбеляза директорът на „Пирогов“.

„Надявам се хората, които идват да се имунизират в „Пирогов“, да могат да избират ваксината си още следващата седмица. Също от другата седмица ще заработят и мобилните екипи. Ваксинираните са много по-защитени от преболедувалите, тъй като при тях имунитетът спада. В „Пирогов“ вече нямаме повече от 4-5 човека персонал, които се заразяват с COVID-19 за седмица“, коментира проф. Балтов.

Нормално е при затлъстяване или при хора с хронични сърдечни заболявания да се предписва лекарство против съсиреци, каза проф. Асен Балтов.

„То се слага на определени пациенти, не на всички. Това затваряне за 10 дни е в кавички, защото виждате какво се случва в парковете, на „Витошка, има свобода на движение и контакт. Не можеш да направиш нещо, което е против волята на хората. С какво е лошо да се използва външната част на заведение, от това улицата отпред да е препълнена. Проблемът е, че молът не се използва единствено с цел пазаруване“, категоричен е проф. Балтов.

Проф. Асен Балтов изрази надежда пикът на третата вълна да е достигнат и натискът да започне да намалява.

„Най-добрата ваксина е поставената, в никакъв случай не можем да кажем, че ваксината на „Астра Зенека“ е по-малко подходяща от РНК ваксините. Ако някъде се води фирмена война, ние ставаме потърпевши, но тя не се води в България

В момента в „Пирогов“ лежат 434 с коронавирусна инфекция, от тях над 70 са в тежко състояние, за интензивно лечение и апаратна вентилация, 8 от приетите през последните 24 часа са от цялата страна, а не от София-град“, каза проф. Балтов.

По думите му повече пациенти вече имат нужда от кислорадна терапия, като в момента в „Пирогов“ се харчи над 8 тона втечнен кислород на денонощие. Според проф. Асен Балтов има достатъчно медици. Той изрази надежда до края на април да се възобновят плановият прием и плановите операции./ПловдивПрес

Още

Доц. Ангел Кунчев: При 50% ваксинирани до юни няма да има тежка епидемия

3694 новозаразени, 116 починаха с коронавирус

България получава допълнителни дози ваксина

Жена с COVID-19 роди здраво бебе в Панагюрище

47-годишен полицай почина от ковид

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...