Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Проф. Христова: При британския вариант на ковид настъпва бързо влошаване
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Христова: При британския вариант на ковид настъпва бързо влошаване

Проф. Ива Христова
Проф. Ива Христова

При различните варианти на коронавируса заболяването протича различно – при британския вариант настъпва бързо влошаване. Това заяви пред Bulgaria ON AIR заместник-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

„За различните варианти е различна степента на по-слабо свързване. За някои от вариантите тя е по-слаба. Много са важни елементарните противоепидемични мерки. Британският вариант на вируса води до бързо влошаване и засягане на белия дроб, по-редки неврологични усложнения и по-често белодробни. Повечето бактериални пневмонии засягат само една част от дроба, а тук е дифузно – навсякъде.“ – уточни проф. Христова в предаването „Денят ON AIR“.

„Ваксинацията е едно от оръжията за борба с вируса, остава спазването на противоепидемичните мерки. Все пак с ваксинация са обхванати 5% от населението. Ако спазваме мерките, заболеваемостта ще спадне. Оказва се, че производителите на ваксини не могат да предоставят обещаните обеми. Надценили са силите си.“ – констатира тя.

По думите ѝ при AstraZeneca тепърва ще има данни, които ще се добавят в кратката характеристика на продукта и други неща, които трябва да се уточнят.

„Не мисля, че трябва да има страх от тромби след ваксинация. Защото честотата на тромбозата при ваксинираните лица е по-ниска, отколкото при цялата популация. Честотата не е по-висока. Освен това, трябва да знаем, че при ваксиниране тази честота е 1 на 1 млн., а при неваксинирани – 3-4% смъртност при 100 хил.“ – добави проф. Христова.

Според нея тромбозата е рядко явление, по-често се очакват неразположения като температура и други, характерни за лек вирус.

„Редки са случаите на повторение на коронавируса. Това е свързано и с мутацията – той се променя, за да се разпространява по-добре. В момента британският вариант поголовно измести останалите варианти. Клони към 100% в много от областите. Южноафриканските и нигерийските варианти също ще влязат с туристи.“ – прогнозира събеседничката.

Тя е на мнение, че съществува риск ваксините да не ни предпазват достатъчно от някои от тези варианти./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...