Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Цар Киро – от фалшивия алкохол до войната в Катуница
България Важно Истории Мнения

Цар Киро – от фалшивия алкохол до войната в Катуница

Кирил Рашков-Цар Киро
Кирил Рашков-Цар Киро

Ваня ДРАГАНОВА

Има един стар виц, в който Цар Киро лежи в болница и преди изписването си пита лекаря: „Докторе, кажи ми какво уиски пиеш, да ти направя?“

Анекдотът е от времето, в което Кирил Рашков произвеждаше половината (а може би и повече) фалшив алкохол в държавата, а от неговите питиета си купуваха за своите купони дори полицаите и после се чудеха дали на другия ден няма да са като Самуиловите войници – на сто ослепели да има един с едно око да ги води. И макар да не е знайно дали наистина има ослепели от алкохола на Кирил Рашков, е ясно, че той беше повече от спорна личност, в която забавната страна беше твърде малка част. Защото само преди 10 години в резултат на откровеното му деребейство в Катуница избухна такова напрежение, че можеше да взриви държавата.

До 2011 г. Цар Киро беше недосегаем – улиците около къщите му в Катуница бяха преградени с КПП-та, макар естествено да са публична собственост, той не плащаше данъци, фамилията му тънеше в разкош, в селото бяха пропищели от внуците му с мощните коли, а самозабравата  беше стигнала дотам той да си построи незаконна резиденция в общинската гора, на чиято ограда с бели камъни да беше изписано „Цар Киро“. Опити за сложат край на този произвол правеха бившата кметица на Катуница София Христева и синът ѝ Веселин, а междувременно недоволството в селото тлееше. То изби 23 септември 2011 г. след една разпра между Кирил Рашков и Веселин Христов. След скандала Цар Киро извика подкрепления от „Столипиново”, един от отзовалите се на мястото роми – Симеон Йосифов, прегази с буса си племенника на Христов – 19-годишния Ангел Петров. Момчето издъхна. Тогава хората от селото нахлуха в имотите на Рашкови, започнаха да палят и трошат, а полицията задържа Цар Киро и изведе фамилията му от селото. На другия ден почина  и друго момче – 16-годишният Павел Толев, чието болно сърце не издържа на напрежението и на ужаса след смъртта на Ангел. Година по-късно Кирил Рашков получи присъда за изречената заплаха за убийство към Веселин Христов. Симеон Йосифов беше осъден на 15 години затвор за убийството на Ангел, но почина, преди да излежи присъдата си.

Размириците в селото продължиха дълго и оттогава на всяко етническо напрежение у нас се лепи етикетът Втора Катуница.

Цар Киро изрезе от затвора и заживя със семейстовото си в Пловдив, хората в Катуница не биха допуснали връщането им там. Незаконните му палати бяха съборени. Впрочем тук е мястото да се припомни, че след смъртта на сина на Кирил Рашков Иван на Централни гробища в Пловдив беше издигната гробница палат, която беше узаконена, и това стана повод да се говори, че това е единственият законен строеж на Рашкови. Междувременно ги погна и НАП и те платиха доста данъци.

8 месеца след излизането си от затвора Кирил Рашков налетя да души репортер, отзовал се със своя колежка до хотела му в Пловдив по сигнал за междусъседска разправия. Делото се въртеше от инстанция в инстанция близо 6 години и приключи с една глоба по Указа за борба с дребното хулигнаство, чиято давност обаче беше изтекла. Две седмици след този инцидент Кирил Рашков беше хванат с живак, антики и наркотици, за което получи последната си присъда от 8 месеца затвор.

Преди обаче държавата да тръгне срещу него, имаше много години, в които той беше истински недосегаем. И ще отнесе в гроба имената на своите покровители. Защото в годините назад беше намерен и един тефтер на Цар Киро с имена и записани срещу тях суми, но прокуратурата не видя данни за престъпление в това./ПловдивПрес

Един от палатите на Рашкови в Катуница
Един от палатите на Рашкови в Катуница

Още

Цар Киро е издъхнал тази нощ
8 месеца затвор за Цар Киро за държане на живак и антики
7 г. по-късно Катуница пази следите от бунта (СНИМКИ, ВИДЕО)

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...