Quantcast
Новини Пловдив » България » България ще получи над 3 милиона РНК ваксини в следващите три месеца
COVID-19 България Важно

България ще получи над 3 милиона РНК ваксини в следващите три месеца

Проф. Асен Балтов и Богдан Кирилов

В следващите три месеца България ще получи над 3.2 млн. дози от РНК ваксини. Така те ще са повече от векторните. Новината съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на брифинг пред болница „Пирогов“.

По думите му дозите са част от 10 млн. ваксини, за които има споразумение за доставка между ЕС и Pfizer. Страната ни ще получи допълнително 1,3 млн. от ваксината на Pfizer/BioNTech. Останалите ще бъдат доставени в следващото тримесечие.

„500 000 ваксини вече са поставени, като 100 000 българи са получили две дози. Има готовоност за поставяне на 20 000 дози на денонощие“, заяви директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ проф. Асен Балтов.

По думите му в следващата седмица ще бъде предложено да се включат в имунизацията и хората, попадащи в 4-а фаза – възрастните граждани и хронично болните. Това ще позволи до юни да се достигнат 50 % ваксинирани.

„Основната причина да се наложи да получим подкрепа от другите европейски държави по отношение на ваксините е забавянето на доставките на препарата на Oxford University/AstraZeneca“, уточни Кирилов. Той беше категоричен, че няма друга причина за недостига на ваксини.

В следващите три месеца количествата ваксини, които ще бъдат от РНК ваксините, ще бъдат над 3.2 дози, което да позволи да се стигне до 50% ниво на ваксиниране на населението, каквато е поставената цел от Европейската комисия, категоричен бе Кирилов./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...