Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Д-р Гергана Николова: Последните 10 дни много пациенти с COVID-19 ни търсят
COVID-19 България Важно

Д-р Гергана Николова: Последните 10 дни много пациенти с COVID-19 ни търсят

Д-р Гергана Николова
Д-р Гергана Николова

Последните 10 дни с третата вълна много голям брой пациенти търсят помощта ни. Това заяви пред БНТ общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. Само за три часа вчера е получила 6 съобщения за пациенти, влезли в ковид системата, хоспитализирала е двама поради усложнения.

„Факт е, че пациентите особено тези, които не са осигурени, когато се разболеят нямат възможност да получат безплатните PCR, които даваме за осигурените пациенти. Те не търсят лекарска помощ, защото нямат личен лекар. Но в края на краищата и тези хора боледуват. Непрекъснато се пита защо при нас е така смъртността. Защото имаме много пациенти здравно неосигирени без PCR и антигенни тестове, които не са влезли в системата. Те не съществуват като болни за системата“, обясни д-р Николова.

Тя апелира, ако хората имат симптоми, да се обадят на личния лекар, да не се разхождат. „Издаваме дистанционни направления за PCR. Вие ми се обаждате, казвате симптомите, издавам електроно направление, отивате в лабораторията и ви се взема на момента теста“, обясни д-р Николова.

Относно критиките към ваксинационния план тя каза, че когато има ваксини, ще работи всичко.

„Представете си, ако работят зелените коридори. 4000 общопрактикуващи лекари, мобилни екипи, тогава ще могат да се слагат количествата ваксини в момента, в който се получат. Има желание да се поставят ваксини, има лекари, които имат огромно желание да поставят ваксини. Сега се договорят количества с ЕС и не сме спрели да поставяме ваксини. Ще дойдат, ще ги поставяме за дни. Общопрактикъващите лекари в България са 4000. По 20 васини да сложат на ден си представете какво количество ще се случи, допълни тя.

По думите й най-добрата ваксина е поставената ваксина. „Хората трябва да дойдат и да се ваксинират, защото сега един чака „Джонсън“, друг чака „Спутник“, не се знае какво ще му се случи, докато чака да дойде тази ваксина, която той си е решил“, каза още д-р Николова./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...