майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » Католиците празнуват Великден. Монсеньор Румен Станев: Бог дарява любов на всеки
България Важно Раковски Регион

Католиците празнуват Великден. Монсеньор Румен Станев: Бог дарява любов на всеки

Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев

Галина ГЕОРГИЕВА

Католическата общност празнува днес Великден. Тържествена света литургия ще бъде отслужена в църквите при спазване на противоепидемичните мерки.

„Както всяка година за нас най-важно е да празнуваме добре Пасхалното тридневие. Литургията започна на Велики четвъртък с отслужване на Тайната вечеря, измиването на краката на апостолите. На Велики петък се извършва възпоменание на Христовото страдание и поклонение пред Светия Кръст. Исус е отдал живота си за нас, доказал е голямата си любов, която има към хората. Както казва евангелието „Бог толкова обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всеки, който вярва в него, да има живот вечен“. На Велика събота вечерта е Пасхалното бдение – известяваме празникът на Възкресението. В неделята  е Денят на Възкресението, когато всички се поздравяваме с прекрасния поздрав „Христос възкръсна!“ и „Наистана възкръсна“. Това е вярата на християните, че Христос е жив, победил е смъртта, тъмнината, злото, греха. Ако наистина вярваме, че Христос е жив, то бихме живяли по различен начин и в свят изпълнен с любов, която Бог дарява на всеки от нас“, каза пред ПловдивПрес новият католически епископ в София монсеньор Румен Станев.

До началото на тази година той беше енорийски свещеник  в храма „Св. Михаил Архангел“ в Раковски, но на 17 януари беше ръкоположен за помощен епископ на Софийско-пловдивски диоцез и титулярен епископ на Симидика. Събитието беше историческо за Католическата църква в България, тъй като за първи път Папа Франциск назначи помощен епископ с постоянно седалище в София.

Монсеньор Румен Станев обясни, че след всяка служба в църквите се извършва дезинфекция на пейките, където сядат миряните. Хората, които идват в храма,  трябва да спазват разстояние, да носят маски и да си  дезинфекцират ръцете. В някои енории литургиите се излъчват онлайн.

Болните от коронавирус той призова да вярват в Бог и да не се страхуват. “ На този празник мислим за смъртта, защото Христос е умрял, но и възкръснал, и си даваме сметка, че нашият живот на Земята е временен, по-важен е вечният живот. Обръщам се към всички, които страдат и са болни, искам да им дам кураж да не се страхуват и да не се плашат, да имат упование в Бог. Понякога психическият момент е по-страшен от физическата болка,  но дори в дните на пандемия и трудности трябва да се научим да извличаме най-доброто. Във всяка молитва се молим за българския народ. Бог е приготвил най-доброто за нас“, каза новият католически епископ в София.

В днешния празничен ден в България се провеждат парламентарни избори и монсеньор Румен Станев се надява католиците да гласуват. “ Това е право на всеки един гражданин. Някои леко са притеснени, че точно на Великден трябва да се занимават с избори, но нека отделят половин час и да отидат до урните. Това няма да отнеме радостта от празника на Възкресението. Ще бъде по-трудно на хората, които участват в комсии и на застъпниците“, коментира още той.

В община Раковски живее най-голямата католическа общност в България. Още снощи много богомолци изпълниха храмовете „Пресвето Сърце Исусово“ в кв. „Генерал Николаево“ и „Св. Михаил Архангел“ в кв. „Секирово“.

Миналата година католиците празнуваха виртуално и се поздравяваха с „Христос Воскресе!“ по социалните мрежи, защото литургиите се предаваха онлайн заради мерките покрай коронавируса. Тази година са доволни, че могат да присъстват на живо в службите./ПловдивПрес

Още новини по темата

Католиците в Пловдив и Раковски очакват Възкресение

Историческо събитие за католиците: Епископско ръкоположение на монсеньор Румен Станев СНИМКИ

Католиците в Раковски се поздравяват с „Христос Воскресе!“ по фейсбук

Отец Румен Станев пред Plovdiv-Press: Ще предаваме онлайн литургията на Великден в Раковски

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...