Quantcast
Новини Пловдив » България » Как Слънцето и Луната влязоха в битката с джендърите
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

Как Слънцето и Луната влязоха в битката с джендърите

Наддаването с бисери беше по-голямо от конкуренцията между шатрите.
Наддаването с бисери беше по-голямо от конкуренцията между шатрите.

Кандидатка беше рекламирана като „златната ябълка“ между трима братя, физкултурници тичаха за начало на кампанията – проблясъците по изборите нямаха край

Ваня Драганова
Ваня Драганова

Слънцето и Луната влязоха в битката с джендърите, скулптор, кандидат за депутат, дари на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив свои каталози, като вероятно изобщо не му е хрумнало колко това напомня на жеста на Големанов, който връчва на местното читалище своя портрет, кандидатка за парламента беше рекламирана като „златната ябълка“ между трима братя… Проблясъците на политици и пиари нямаха край на тези избори и така традицията кампаниите да бъдат и забавни беше спазена.

Да започнем с идеите от серията „Как ти хрумна“. Цветан Цветанов, който в цялата си политическа кариера бяга от славата си на физкултурник, защото е завършил ВИФ, а в кампанията доц. Мангъров в прав текст му каза, че с този си ценз би могъл да стане максимум директор на спортно училище, откри кампанията си в Пловдив с… тичане по Гребната база.

Човек не може да избяга от себе си, както е ясно.

Дарението на Вежди Рашидов за библиотека „Иван Вазов“, с което ГЕРБ закри кампанията си в Пловдив, съдържаше и ценни книги, защото са надписани от авторите им, но отваряйки кашоните, той извади първо собствените си каталози. И няма как човек да не се сети за героя на Ст. Л. Костов, ама по партиите тези неща не ги мислят или не ги знаят.

Няма мисъл и когато политици се изказват за неща, които очевидно няма от коя кула да коментират. Добър пример в тази посока е изказването на Павел Вълнев в Димитровград: „Републиканци за България ще настояват часовете по физическо възпитание да се увеличат двойно. Защото нацията затлъстява и води заседнал начин на живот, а само 10% от хората спортуват.“ Ако го беше казал някой друг, ОК, но човек с натрапващо се наднормено тегло е по-добре да се разгърне по някоя друга тема. А може и посланието да е:

„Спортувайте, за да не станете като мен!“

Следват бисерите по готовите текстове, които медиите получавахме. В ПловдивПрес правописни грешки поправяме всякакви, редактираме и текстове, но за да се случи това, трябва да успеем да проумеем какво авторът е искал да каже, а това невинаги е възможно. „Аз съм от старата генерация, аз съм възпитаван от майка ми, че Бог е създал Адам и Ева, че всяко начало е двузначно, ден и нощ, слънце и луна и така вървейки по този път смятам, че е правилен и това правят милиони български семейства*.“ С този цитат водачът на листата на ВМРО в областта Владимир Кисьов вкара небесните тела в битката с джендърските идеологии.

Пиарите умеят не само да вкарват в устите на кандидатите култови фрази, а и да задават въпроси, на които човек няма как да не завиди. Например в интервюто с кандидатката на ВМРО в Пловдивска област Виктория Кацарска фигурираше питането: „Вие сте „златната ябълка“ между трима братя, какво е за Вас семейството?“, на което тя отговаря, че е израсла в голямо семейство и това я е научило да отстоява твърдо позицията си. Пиарите използват и думи, които карат журналиста, борещ се с текста, да се пита: Това от щаба на съответния кандидат ли ни е изпратено, или от конкуренцията?

 „Днес сме тук, за да се отъркаме в хората и да им кажем за какво става дума“,

е цитиран да казва актьорът Веселин Плачков, кандидат на АБВ. Важното е, че покрай отъркването ще ни светнат и как точно стоят нещата. „Не случайно Пловдив  е културна столица на Европа. „Сцена на кръстопът” е фестивал, който всява респект.  Животът в Пловдив е изключително мощен с отношението си към  културата“, всява езиков ужас друг цитат на Веселин Плачков.

„Благодаря Ви за неуморния труд, за това, че сте на 24-часово разположение, и за това, че сте хора с по две сърца, с едното се грижим за нашите семейства, а с другото подкрепяме всички, които идват за съдействие при нас“, каза пък Надя Танева от ГЕРБ в Деня на социалния работник 16 март. Няма защо да се говори, че има хора с големи сърца, след като има и такива с по две.

И когато става дума за изказ, няма как да подминем това, което имаме като Цветан Цветанов. Езиково неумелите хора са два вида – първите не могат да съставят едно просто изречение, другите бълват безсмислени поредици от думи. Цветанов е ярък представител на втората категория. „В последните години станахме свидетели на различни по вид природни катаклизми. Редуваха се периоди на суша, с такива на наводнения. От Републиканци за България вярваме, че най-добрият начин за установяване устойчивостта на една система е, когато тя бъде изложена на външни за нея фактори. Това, което наблюдавахме след настъпване на водните изпитания, както в област Перник, така и в останалите части на страната, намираме за притеснително и налагащо спешни мерки“, каза той в Деня на водата. Вие можете ли да говорите, без да казвате нищо, а?

Пиронът в кампанията дойде при закриването ѝ

и го заби споменатият вече Владимир Кисьов. „Сега хората трябва да ни подкрепят за всичко, което направи ВМРО в последните години. Ние трябва да продължим. Когато спре музиката трябва да има стол за нас“, казва той.

На фона на необходимостта от стол за ВМРО, когато музиката спре, не си струва да се обяснява, че да се казва „печелившо“ (цитат от Иван Тотев), е същото, като да се каже „мойо“ или „твойо“. Нито пък е подходящо да се говори за пълен и кратък член и запетаи. Но все пак в името на езиковата истина трябва да се каже, че в словосъчетанието „Мутри, вън!“ трябва да има запетая. Ако няма, значи друго. Нещо като в прословутото „Мачкай, Гришо!“. При наличието на запетая е призив към Гришо да мачка, при липсата ѝ е подкана Гришо да бъде мачкан.

Впрочем кой е родният ви език?

*В цитатите е запазен оригиналният правопис. (Което е клише, подобно писане определението правопис не заслужава.)

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...