Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Кого лъжем, че Пловдив е Столица на културата?
Анализи Важно Култура Мнения

Кого лъжем, че Пловдив е Столица на културата?

От скара на скара в Културния календар се докарахме дотук.
От скара на скара в Културния календар се докарахме дотук.

Ваня ДРАГАНОВА


Кого лъжем, че Пловдив е Столица на културата – европейска или българска, след като чалгата тук е втора политическа сила? Имаше времена, в които Пловдив беше естественият център на културата у нас, но е време да признаем, че те са свършили. И че в Пловдив е основан първият театър у нас, че оттук е тръгнало книгоиздаването, че Вазов е написал в този град всичко, което си струва да бъде прочетено в неговото творчество, без „Под игото“, че в 60-те и 70-те години на 20 век това е бил Града на художниците, че Старият град е бил бохемско място по времето на Начо Културата, са факти, но от серията „Минало незабравимо“. Сега реалностите са други, щом „Има такъв народ“ бие или поне е на кантар с ГЕРБ в „Тракия“.

И причината не са само новите пловдивчани, с които въпросният район се пълни от създаването си през 80-те години и особено активно – в последното десетилетие заради работните места в Тракия икономическа зона. Нито пък са младите хора, които израснаха с чалгата и никак не проумяват, че тази култура е под чертата, че нулевата толерантност (да използвам едно клише на политиците) към това явление е въпрос на цивилизационен избор.

Пловдив беше съзнателно опростачен от много свои управленци в последните години.

Славчо Атанасов канеше Ивана да пее на Нова година на площада и я наричаше „госпожа Ивана“. Иван Тотев пя с Ивана на 50-ия ѝ рожден ден – броени дни след откриването на Европейската столица на културата. В един град, в който се знае какво е култура и какво – пошлост, кметът би трябвало да разбира, че представител на чалга съсловието няма място в кабинета му като звезда, ако нещо закъса като редови гражданин, това би било друго. Само че в „културната“ столица това разбиране липсва. В Община Пловдив от години има манталитетен проблем, от който произхожда и финансирането (с публични средства!) на тежки простотии като Народния събор на Лаута или фестивали като

„Plovdiv Mezi”, в чиито рамки на един 6 септември – в Деня на Пловдив, вечерта пя Годжи

Трябвало да има за всекиго по нещо. Само че не е вярно – с моите пари като данъкоплатец ще плащате воденето на децата от градините на театър и опера, ще купувате интересни книги за библиотеките, ще възпитавате отношение към истинското изкуство, към което печенето на кебапчета на открито не се числи.

Спомнете си колко скари димяха из Пловдив и по време на Европейската столица на културата – като част от културната ѝ програма. Фондация „Пловдив 2019“ има и други грехове – например странните проекти като веещите се пердета край Марица или Фестивалът на сапуна, които накараха немалко хора да си кажат, че ако е това е културата, те ще пропуснат. Пиенето на бира къде ли не пък е част от творчеството, което кипи в „Капана“.

Така че става дума за манталитет – отгледан и налаган от хора, които са на власт. И на които трябва да благодарим за изумителния резултат на Слави Трифонов в Пловдив. И да чакаме на предстоящия 6 септември чалга концерт да измести зарята. Ще дойдат повече хора, сигурно е./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...